Започва последната битка за „Егида“ – Община Септември

0 0
Read Time:5 Minute, 1 Second

В изпълнение на предизборните си обещание Кузо Божинов- общински съветник от ВМРО в община Септември поде за пореден път битка за справедливо уреждане на проблема с неизплатените заплати на служителите ликвидираната общинска фирма. В предходния мандат Божинов многократно предлага да се намери решение и да бъдат удовлетворение бившите работници на общинската фирма, но не среща разбиране сред колегите си в общинския съвет и предложенията са отхвърлени. Едно от предложенията обаче е прието и това е Решение 1148/30.01.2019 г. , което гласи: 1. Задължава се Кмета на община Септември да изиска поименна справка от ТП на НОЙ Пазарджик за размера на неизплатените възнаграждения на бившите работници от „Егида- Община Септември за 2011, 2012 и 2013 година.2. Получената информация да бъде предоставена на Общински съвет- септември за сведение и обсъждане.Гласували  „ЗА“ 21 съветника.В общинския съвет септември поименна справка не е предоставена, а решението е отчетено като изпълнено.В новия мандат въпреки катаклизмите през, които минава община Септември, единствения съветник от ВМРО въпреки предрешения изход решава да изпълни предизборното си обещание към бившите служители на общинската фирма и внася в деловодството на общински съвет Септември Предложение за изплащане на дължимите възнаграждения на бившите работници на общинска охранителна фирма „Егида“ с Входящ № 235/17.06.2020г. И понеже се подхожда отговорно и в съображение с приетия общински бюджет и финансовото състояние на общината се предлага изплащането да бъде в рамките на три последователни години считано от 01.01.2021г.Кузо Божинов сподели, че няма големи очаквания предложението му да бъде прието и заяви, че това ще е последния му опит за разрешаване на проблемната ситуация при това разположение на силите в общински съвет Септември.Ето и пълния текст на предложението:

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГР. СЕПТЕМВРИ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ КУЗО ГЕОРГИЕВ БОЖИНОВ- ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

ОтносноИзплащане на дължимите възнаграждения на бившите работници на общинската охранителна фирма „Егида”

          УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

          УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

          общинската охранителна фирма „Егида” беше ликвидирана, но задълженията и към персонала не са погасени. В честите си срещи с хора, които са работили в охранителната фирма и съвестно са изпълнявали задълженията си винаги се отправя един и същи въпрос: „Кога ще си получим изработените заплати?”. На всички нас ни е известно , че община Септември няма правното задължение да погасява задълженията на общинската фирма „Егида” , но тука става въпрос не за какви да е задължения, а за изработените пари от хора, които са работили за да могат да съществуват семействата им, като са подходили с вяра към една общинска структура.

        Поставям този въпрос на вашето внимание за да го обсъдим и да се опитаме най- напред да вникнем в съдбите на тези хора, които изцяло са жители на нашата община. Става въпрос не за едни загубени пари, които се явяват един непремерен риск, а за едно излъгано доверие на хората, които решиха да работят месеци наред с минимално възнаграждение първо за да бъдат в услуга на общината и на обществото и после, но не по-маловажно е, че това са средства, на които са разчитали техните семейства. Неполучаването на очакваните заплати е изгладувано от тях и физически, но повече  емоционално, защото разочарованието от хората от които зависи тяхната съдба е голямо и никоя добра дума и съпричастност не може да запълни пропаста на породилото се недоверие, освен справедливостта.

         И въпреки болката и горчивината, въпреки разочарованието аз все още виждам една мъглява искрица в тях- неугасналата надежда за справедливост.

        Свидетели сме на разнообразно недоволство в обществото отправено в различни посоки, но тук става въпрос за една конкретна неприязън, една ярост от безсилието да накараш някой да вникне в твоя чисто човешки проблем. Това е проблем не толкова паричен колкото емоционален. Но това е проблем решим от нас, от нас избраните да защитаваме интересите на всеки човек без да нарушаваме интересите на всички. За общинското управление е по- важно да не допуска  недоверие към себе си от проявената незаинтересованост на хората, които са работили по този общински проект. Предлагания от мен начин на изплащане на възнагражденията е разсрочен и няма да тежи само на един годишен общински бюджет.

       Поради изложените от мен мотиви и на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА,

ПРЕДЛАГАМ:

Общински съвет- град Септември да обсъди и одобри:

1.       Да се изплатят дължимите суми за възнаграждения на работилите  в общинската охранителна фирма „Егида” към момента на ликвидиране на фирмата.

2.      Изплащането на дължимите суми да бъде само срещу представен документ в Община Септември, че бившия работник не е получил възнагражденията си.

3.      Срок за представяне на документите до 01.12.2020година.

4.      Всички представили документи в определения срок да  бъдат включени в списък и изплащането на сумите да бъде извършено на лица само от този списък по реда на постъпването.

5.      Изплащането да се извърши в рамките на три години считано от 01.01.2021година, като необходимите средства да бъдат предвидени в годишните бюджети на Община Септември.

6.      На изявилите писмено съгласие дължимите суми да се прихващат с предимство за сметка на техни задължения към Община Септември.

7.      Правото на починалите работници да се прехвърли на техните наследници.

8.      Да се възложи на Кмета на Община Септември контрола и организацията по изпълнение на решението.

 КУЗО БОЖИНОВ

Общински съветник

Уважаеми заинтересовани постоянните комисии на общински съвет Септември ще заседават на 23 юли 2020 г. /четвъртък/ от 13 часа в залата на общински съвет Септември. Заседанията са открити и гражданите могат да присъстват на тях. Заповядайте!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

На 20 юли 1903 г.(стар стил) избухва Илинденско-Преображенското въстание

На 20 юли 1903 г.(стар стил) избухва Илинденско-Преображенското въстание. Въстанието е насочено срещу Османската империя а организатар е Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То обхваща Македония и Одринско и отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703