Доц. Милен Михов застава зад инициативата за паметник на опълченеца Йорго Радов в Самоводене

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Поредната приемна на народния представител от ВМРО, избран от Великотърновски регион, се проведе в Самоводене на открито и при спазване на всички противоепидемични мерки

Въпросът за изработване и поставяне на бюст-паметник на участника в Априлската епопея и опълченеца Йорго Радев в един от парковете на с. Самоводене поставиха жители на селото пред народния представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов. Приемната беше организирана от кмета на селото Стефан Мъглов в съответствие с изискванията в условия на епидемиологична обстановка.

Макет на паметника представи скулпторът Иван Николов, докторант в катедра „Скулптура“ във Великотърновския университет. Доц. Михов похвали инициативата и пое ангажимент да съдейства за реализирането ѝ, а от своя страна кметът заяви, че ще включат народния представител в инициативния комитет, който движи реализацията на проекта.

Сред добрите идеи, които е задвижил Стефан Мъглов, сподели с доц. Михов, е и преместване на частната колекция на етнографския музей в селото и подреждането ѝ в обособен ансамбъл от малки работилнички тип „Самоводска чаршия в Самоводене“.

В селото има много творци, които биха откликнали, ако има място, където да се правят биеналета и различни изложби. Идеята е амбициозна, но реализирането ѝ би довело до развиване на туризма в селото и района предвид и факта, че през Самоводене минава римският път, има екопътеки до крепостта Раховец и до Хотница, коментира намеренията си кметът Мъглов. Доц. Михов приветства и тази идея като добра форма за развиване и утвърждаване на културно-историческото наследство в населеното място и заяви, че могат да разчитат на необходимата подкрепа и в тази насока.

По време на приемната бяха поставени и редица трудни за решаване проблеми, сред които един от належащите – осигуряване на отопление на читалищната сграда и сериозен ремонт на част от нея. Преместването на библиотеката, помещаваща се към момента в две стаи от Младежкия център, в читалищната сграда ще даде възможност тя да се ползва целодневно, което от своя страна ще осигури възможност за отпускането на средствата, необходими за ремонта и поддръжката на сградата, обясни Мъглов. Милен Михов предложи двамата да направят среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, за да бъде придвижен въпросът за решаване на общинско ниво.

Милен Михов и Стефан Мъглов посетиха ОУ „Христо Смирненски“ в селото, за да проверят докъде е стигнал ремонтът на стаята, в която от септември ще влязат малките ученици. Директорът Йордан Джартов увери, че за първия учебен ден стаята ще бъде готова. Ангажиментът, който е поел доц. Михов, е да осигури за реновирания учебен кабинет всички необходими дидактически и методически материали и пособия.

Стефан Мъглов показа на доц. Михов детска площадка с уреди за игра на децата и места за отдих, изградени единствено и само с доброволния труд на хората, живеещи в района около нея.

Депутатът и кметът поднесоха цветя на паметника на Стефан Стамболов в деня на неговата трагична кончина.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Разпокъсване на България на Берлинския конгрес

13 ЮЛИ- Разпокъсване на България на Берлинския конгрес 1878 г. Подписан е Берлинският договор. Съгласно него Румъния получава Северна Добруджа, Сърбия – Нишко и Пиротско, Високата порта си връща Македония и Одринска Тракия. Между Дунав и Стара планина е създадено васално Княжество България (63 752 кв. км и 1 740 000 […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703