Вицепремиерът Красимир Каракачанов поднови интереса на българите към армията

0 0
Read Time:4 Minute, 6 Second

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов продължава с усилията да направи армията привлекателна. Години наред на нея не се обръщаше особено внимание. Всички смятаха, че армията е само за паради. Въпреки недоимъка на финансови средства през последните 27 години българската армия си изпълнява задълженията и Каракачанов успя да увеличи средствата за нея и да привлече повече млади хора. Бюджетът ще продължава да се увеличава. Заплатите на военните са вдигнати с 30% през последните 3 години.

В Сухопътните войски, в които има най-голям недостиг на хора, от зимата има един обявен конкурс, който е бил отложен във времето заради ситуацията около коронавируса, казва подполковник Божидар Божинов от отдел „Личен състав“ на Сухопътните войски пред БНР. Сроковете за кандидатстване са били замразени, но сроковете за разглеждане на документите и изпитите са удължени. За обявените 165 места има малко над 400 кандидати.

Дали сме още един месец прегледите във ВМА да продължат, защото в края на март бяха стопирани. До 19 юни ще продължат прегледите по наши разчети. Самият конкурс има процедура по допускане, по уведомяване и средата на юли са изпитите, уточнява Божидар Божинов.

Големи надежди Сухопътните войски залагат на възможността в армията да кандидатстват мъже и жени до 40 години. Най-прясната промяна в закона беше направена, за да се увеличат кандидатите. За 190 длъжности ще стартира конкурс с новите условия, съобщава Божидар Божинов, който се надява това да доведе до повече кандидатстващи.

Това ще го отчетем на новия конкурс, който предстои да се проведе октомври месец. Вече по новите правила за 40 години възраст за кандидатстване. Естествено, очакваме по-голям интерес, тъй като от между 28 и 40 години това са още 12 набора. 12 набора по 60 хиляди човека са 600 хиляди потенциални кандидати. Няма всички да станат войници, но със сигурност ще има увеличение на интереса, добавя той.

Условия на труд, техника, нова техника, компенсационни суми за жилища на свободен наем. Защото голяма част от военнослужещите живеят на свободен наем. Възможности за развитие, кариерно. Някои пък ги интересува участие в мисии. Кара три мисии и се уволнява, примерно. Контингентът ни е по-малък спрямо предишни години. Когато в Ирак, Афганистан сме имали по батальон, сега имаме рота, коментира Божинов и допълва, че факторите да сложиш пагон са много, не само заплатата.

Проблем да служат няма да имат в Специалните сили. В това е категоричен генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Това е най-новата структура на Българската армия, която през януари до година се очаква да има ново формирование. Чака се и завършването на нов тренировъчен комплекс на полигона „Црънча“. В момента за Специалните сили е обявен конкурс за 27 длъжности, 16 са за парашутисти, 11 за нелетателен състав. Над 60 са кандидатурите, съобщава генерал-майор Матеев.

При нас огромният процент от тези, които кандидатстват, всъщност не кандидатстват ей така. С тях са водени срещи предварително. Тези, които са летателен състав, бих казал 95 процента от тях предварително – това са хора, които, ако мога са използвам думата, са „вербувани“ за каузата на Специалните сили. Ние така или иначе търсим спортисти, подготвени хора, които са тренирали различни спортове. Хора, които са се занимавали с тежки, сериозни работи преди това. Единственият проблем за повечето от тях е да преминат медицинските изпити, защото те за парашутист са много сериозни. А по отношение на физическата подготовка и останалите изпити по принцип няма проблеми.

Генерал-майор Явор Матеев пояснява, че от първи юли ще има нужда от нови военни заради структурните промени.

Ще има може би още няколко вакантни длъжности за войници. Така че надявам се поне 40 човека или повече от тези, които сега кандидатстват, да преминат успешно и медицински стандарти, и физически изпит. Всички да кандидатстват, според мен тези, които преминат изпитите, всички ще бъдат приети, прогнозира Явор Матеев.

Освен Специалните сили и Сухопътните войски армията си търси с конкурси 190 длъжности за Доброволния резерв, 171 за Военноморските сили. Отделно се търсят за 1447 длъжности служители без провеждане на конкурс, за лица, освободени от военна служба. Тези данни обобщава полковник Георги Петков, началник на Централното военно окръжие. Сроковете за подаване на документи все още текат. Съотношението средно по четирима кандидати за място той определя като добро. Напливът от вдигането на горната граница за постъпване в армията на 40 години тепърва се усеща, коментира полковник Георги Петков.

Интересът е голям. Наблюдаваме по-голям интерес вече. За съжаление кандидатите, които проявяват интерес, са между 30 и 40 години – хората, които са се възползвали от тази поправка в закона, но пък щом имат желание. Колкото повече кандидати, колкото е по-голям изборът, толкова по-добре и е в интерес на Армията. Във всяка една професия няма възрастни и млади, има можещи и не можещи. Тия които ги определихме като възрастни, мисля, че са опитните, които могат да предадат своя опит. Конкурсите, които се провеждат, пресяват можещите. Не говоря възрастните. Има изпит по физическа подготовка, след като успеят да покрият нормативите, те са можещи, обобщава Петков.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Коприщенов и неговата съпруга Силвия се сдобиха с първата си рожба

Днес председателя на ВМРО- Пазарджик Георги Коприщенов и неговата съпруга Силвия се сдобиха с първата си рожба. Прекрасното малко момиченце носи хубавото българско име Дария. Областния комитет на ВМРО- Пазарджишка област поздравява щастливите родители и им пожелава крепко здраве и много радост със своята рожба.

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703