Новите будители на Северна Македония: Историята ни с България е една

0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second

Историята на Северна Македония е една с Майка България, твърдят от Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Няма наша и ваша история. Историята е една с Майка България. Това се посочва в позиция на Културния център „Иван Михайлов“ – Битоля за македоно-българските отношения, публикувана във „Фейсбук“. 

Ето и цялата позиция:

Скъпи сънародници, в последните дни, в навечерието на Деня на Европа, чийто член е България, нашият македонски политически елит реши да атакува източната съседка и да ѝ даде отново урок по югославската историография. 

Антибългарският рефлекс отляво и отдясно спечели и вече сме свидетели от една седмица на надпревара на клетви във вярност на Титовия етнически инженеринг във Вардарска Македония. 

Представиха ни няколко лъжи, в името на които трябва да сме готови, както иска президентът ни, да се откажем от членството в ЕС: 

 1) България не ни давала да се наричаме македонци?! България никога не е правила разлика между българин и македонец. И двете са синоним на нея. Днес там живеят повече македонци, отколкото в Македония. И се чувстват като българи. Лъжа е, че съществува българска позиция, която би отказала правото на самоопределение като македонци на гражданите на Република Северна Македония. Само ние имаме политици, които искат да ни делят на българи и македонци. Никой не може да отрече правото на македонските българи да бъдат горди македонски патриоти. Такива бяха нашите предци, нашите македонски възрожденци, илинденците, истинските членове на ВМРО – Гоце, Даме, Тодор Александров, Ванче Михайлов. Но изглежда, че само живите имат право на самоопределяне. Изтриваме правото на нашите предци да бъдат едновременно македонци и българи!!! И някой в нашия пост-югославски политически „елит“ мисли ли какво ще се случи, ако успеят да разделят нашия македонски народ на българи и македонци? Дали ще останат етнодемографските пропорции и отношения в републиката същите като днес? 

Ние сме горди македонци, горди сме с българските корени на нашите предци. И общата история е факт не само до 1944 г., но и в годините на масови убийства и репресии срещу македонските българи, от които хиляди се озовават в лагери, убити от слугите на Темпо в Македония. 

2) България не ни давала да наричаме македонски езика ни! Ние българите говорим два различни варианта на един и същ език. Това е факт. Германците и швейцарците имат същите различия като нас и българите. Всеки има право да нарича езика си, както иска. Обявиха езика ни с указ на 2 август 1944 г. Имаше ли референдум, така че да ни попитат как искаме да назовем езика си? Не! Днес имаме определение на нашия език в Конституцията на Република Северна Македония като македонски. Ние имаме официален конституционен език и България абсолютно признава това. Днес нашият македонски вариант на език има дефиниция в конституцията, така че ние имаме конституционен език. Това беше признато от България в Споразумението. А Споразумението е условие за членството ни в ЕС. Ние членовете на Културния център „Иван Михайлов“, много добре познаваме идеите на последния революционер на ВМРО, който още докато беше жив, хората го наричаха легенда. 

Авторската му книга „Македония – Швейцария на Балканите“, ако се чете от млади хора, ясно показва неговата любов към Македония и желанието му за мир на Балканите. В книгата се казва, че ние правим жертва от наша страна като българи, за да се отделим от майката България. Няма наша и ваша история. Историята е една с Майка България. Всякога сме се борили заедно за общата свобода за нашия български народ. Като граждани на тази държава, ние искаме да живеем в мир и да се сложи край на лошите отношения с Майка България. Искаме децата ни да живеят в мир, да научат морала и етиката и да научат истинската история, която е част от нашите български корени.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Събрание на областния комитет на ВМРО. 31 май 2020 г.

На 31 май в град Пазарджик бе проведено събрание на областния комитет на ВМРО с председател Стефан Балабанов. На мероприятието присъстваха и общински съветници от ВМРО, които са на първа линия в отстояването на патриотизма в общинските съвети в своите общини. Активистите на Организацията анализираха отминалия период на извънредното положение и […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703