Доц. Михов: Изборите в Македония форсират антибългарската кампания

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Ако българската теза бъде призната от Скопие, цялата конструкция на македонизма ще рухне, което би било сериозен проблем за елита в Македония.

Това коментира в предаването „Темите“ по ТВ Европа народният представител и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов.

За съжаление в последните 30 години елитът в Скопие не успя да формира съвременна национална и държавна доктрина по пътя към Европа и новия свят. Те възпроизвеждат всичко от времето на Тито и федералната държава Югославия. В новите условия обаче им предстои много труден вътрешен дебат по този въпрос – и политически, и обществен, и културен, посочи той.

Изборите в Македония налагат този отпечатък и форсират антибългарската кампания по стари традиции, категоричен е Милен Михов.

По повод спора за езика Михов обясни, че винаги срещу научните аргументи ще застават политическите. Заради предстоящите избори в съседна Македония от Скопие постоянно валят нападки срещу България.

Доцентът каза:

Определението на езика в Република Северна Македония е част от доктрината на македонизма. Използвайки определението „македонски“ като етикет за национална идентичност и историческа самобитност от времето на Коминтера до наши дни се налага и такава определеност на езика. Ако се запитаме обаче на какъв език е написана например песента „Македонско девойче“… Има ли разлика в една думичка, в една особеност между българския литературен език и тази песен? На какъв език е написана „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, която се изпълнява по сватбите от Охрид до Варна и Добрич. Не можем да разделим фолклора по езикова особеност. Фолклорът е най-илюстративният инструмент в особеностите на езика.

Михов обясни, че дава тези примери, които по най-лесен начин обясняват написаното от учените от БАН, че езикът в Македония е вариант на българския.

Депутатът коментира и приетата от българския парламент декларация срещу административното разделяне на Болградски район в Украйна, където има голямо българско малцинство.

Българското национално малцинство от столетия живее в пределите на днешна Украйна, бившата Руска империя и това население не е загубило своя етнически и национален характер. В ход е една административната реформа в Украйна, която разделя Болградския район с най-големия български град Болгард, което поставя под въпрос единството на българското национално малцинство. А Болградската гимназия е люлката на българската съвременна просвета – първото светско българско средно училище през Възраждането ни, посочи доц. Михов.

Той сподели със съжаление, че заради неучастието на депутатите на ДПС и БСП в гласуването на декларацията българският парламент не е успял да бъде достатъчно единен по тази важна тема, засягаща сънародниците ни в Украйна.  ДПС обвързаха поведението си с твърденията, че в България има турско малцинство и след като България се грижи за малцинството си в Украйна, то същото трябва да се направи и за турското национално малцинство у нас – нещо, което е абсолютно необосновано. А БСП потърси отново конфронтация по линията външна политика и отговорността на министерството на външните работи, коментира депутатът от ВМРО.

Михов посочи, че приетата декларация е в унисон с действията на българската дипломация и министър Захариева, но беше редно да има подкрепа от всички парламентарни групи, за да демонстрира парламентарно съгласие. За съжаление партийните интереси надделяха, коментира той.

Вижте във видеото цялото интервю с народния представител и коментара му относно искането на ВМРО за проверка на НПО-тата, които маргинализират циганските общности >>>

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уважаеми пазарджиклии, честит празник на град Пазарджик!

Уважаеми пазарджиклии, честит празник на град Пазарджик! На 21 май честваме  деня на светите равноапостоли Константин и Елена, който се отбелязва и като ден на град Пазарджик. Предвид извънредната обстановка, в която живеем всички Ви пожелавам на първо място крепко здраве на вас и вашите семейства. Нека да си припомним, че имената […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703