Каракачанов обсъди във видеоконференция със своите колеги от страните-членки на ЕС противодействието на пандемията от COVID-19

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в неформална видеоконференция на министрите на отбраната от страните-членки на Европейския съюз, която се проведе на 12 май 2020 г. Срещата бе посветена на противодействието на пандемията от COVID-19. Основен акцент бе поставен върху ролята на въоръжените сили на страните-членки в подкрепа на гражданските власти. Дебатирани бяха също така отраженията на кризата върху провежданите от Европейския съюз операции и мисии и възможността да бъде оказана подкрепа за уязвими държави, които си партнират със съюза. Общо бе виждането, че икономическите проблеми, предизвикани от пандемията, не бива да се отразяват негативно върху инвестициите в отбраната на държавите от Европейския съюз.

В своето изказване министър Каракачанов подчерта, че в страната ни има политическо съгласие да бъде продължена модернизацията на Българската армия независимо от финансовите трудности. Той посочи, че в днешните тежки условия България е запазила своето участие в операции на ЕС като израз на последователен и траен ангажимент към мира и сигурността.

Както показа и настоящата криза, добре развитият отбранителен сектор има способността и е призван от обществото да осъществява подкрепа на гражданските власти по време на кризи, които не са от военен характер. Това е и една от трите мисии на Въоръжените сили на Република България, изтъкна министър Каракачанов.

Европейският съюз трябва да се стреми към повече солидарност и взаимна подкрепа в кризисни ситуации, като бъдат създадени необходимите практически механизми и инструменти за бърза и навременна реакция, в т.ч. и в областта на общата политика за сигурност и отбрана,  посочи още той.

Във видеоконферентната среща участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и помощник-генералният секретар на ООН по мироопазването Жан Пиер Лакроа.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: След 10 години ще се чудим как да защитим правата на македонците в албанската провинция Македония, ако няма преговори

Българският премиер Бойко Борисов никога не е казвал, че страната ни ще наложи вето , посочи вицепремиерът Ако ВМРО – ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония, преговори няма да има, каза лидерът на ВМРО и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов в интервю за македонската телевизия Star, цитирана от „Фокус“. Вицепремиерът коментира […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703