Каракачанов: Кризата с COVID-19 не бива да се превърне в криза на сигурността и отбраната

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов в сряда, 15 април 2020 г., участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка, осъществена от служба „Военна информация“.

Министрите на отбраната на Алианса обсъдиха взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори. Бяха разгледани и ефектът от кризата в средносрочен и дългосрочен план, както и поддържането и засилването на капацитета за възпиране и отбрана на Алианса. Дискусията обхвана също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с пандемията от COVID-19.

В изказването си министър Каракачанов изтъкна, че всеки работещ механизъм в Алианса за по-добра координация на усилията на съюзниците, както и рационалното използване на съюзните способности, са особено важни за крайния успех. Той изрази увереност, че засилената координация и сътрудничество между НАТО и Европейския съюз значително ще допринесат за справянето с евентуални бъдещи кризи от подобен характер.

Министърът на отбраната подчерта, че настоящата криза не бива да се превърне в криза на сигурността и отбраната и основният фокус на НАТО следва да остане изпълнението на вече взетите решения относно възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

Министър Каракачанов препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и по отношение на целите за способности, което е постижимо чрез ефективно изразходване на финансовите ресурси, както и чрез споделянето на знание и опит и коопериране между индустриите на съюзниците. В този контекст той отбеляза, че настоящата криза показва изключителната важност на повишаването на взаимодействието и взаимното допълване между военните и гражданските способности.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ВМРО дари предпазни шлемове за лекарите от Македония

Предпазните средства са за медиците от другата страна на границата, които се борят на първа линия с COVID-19 Нашите братя в Македония са също засегнати от пандемията и ние считаме за наш дълг да бъдем редом с тях в борбата с болестта. Шлемовете бяха предадени на НП Владимир Кръстевски – вр.и.д. […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703