Искрен Веселинов с коментар относно искането за удължаване на извънредното положение

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Не е ли възможен трети вариант – защитата да се фокусира върху възрастните хора и хронично болните, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие?

За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот.

Това написа по повод внесеното от Министерски съвет искане за продължаване на извънредното положение до 13 май в своята „Фейсбук“ страница народният представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. И допълва:

Ние от ВМРО ще търсим отговор на нашите въпроси по време на парламентарните комисии. Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение да бъде до края на април, тъй като щабът каза, че пикът на коронавируса ще е около Великден.

Ето и цялата публикация на Веселинов:

Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13.05.2020 г. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка.

За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот. Проблемът с COVID-19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията, и всичко това беше подкрепено от ВМРО. Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти…

Това са въпросите, на които ние от ВМРО ще търсим отговор по време на заседанията на парламентарните комисии. Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ще се събере пак и да го удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Днес не е време да се делим, обвиняваме или да водим безсмислени спорове, а да се обединим около идеята да спасим българската икономика, от там себе си, работните си места, прехраната и бъдещето на семействата ни. С това обръщение евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки съобщава, че подготвя инициатива в […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703