ПОРЕДНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ИЗСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

ПОРЕДНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ИЗСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

Във Вардарска Македония или както официално се нарича Република Северна Македония, която е приета в НАТО, в село Оздолени,  Охридско, вчера на 30 март 2020 година македонисти-вандали, счупиха паметната плоча поставена в памет на войводата на ТМОРО/ВМОРО Тома Давидов, роден на 20 април 1868 година, в град Ловеч.

Плочата е била поставена от местни българи  на 15 март, датата на трагичната гибел на охридския войвода Тома Давидов през 1903 година, в сражение на неговата чета с башибозук.

 Тома Давидов е бил български поручик  и съвипускник на Гоце Делчев и Борис Сарафов във Военното училище в София.

През септември 1902 година Давидов, заминава за Македония начело на чета. Гоце  Делчев  го назначава за войвода на Ревизионната чета на II-ри Битолски революционен окръг. В писмото си до Гоце Делчев, Давидов заявява  след като Давидов му заявява:

„Не съм от Македония, но за свободата на Македония съм готов всеки момент да дам живота си. Ще отида там, между народа на братска Македония, да умра, а не тук да тровя душата си за нея”

През пролетта на 1903 г. подготовката за предстоящото въстание се усилва и в ПреспанскоРесенско и Охридско четите на ВМОРО често водят сражения с турския аскер. На 14 март 1903 г. Давидов получава съобщение, че Горнодебърската чета на войводата Деян Димитров е обсадена в село Ърбино и веднага вдига своята чета, заедно с въоръжени селяни от околните села, за да се притече на помощ[9].

На 15 март Давидов пристига близо до Ърбино заедно с 80 души, но сражението вече е свършило, войводата Деян е разкъсал обръча и се е изтеглил. Под село ОздолениОхридско четата се натъква на башибозук и при завързалото се сражение поручик Тома Давидов е смъртоносно ранен. След убийството на войводата избухва така наречената Давидова афера, при която са арестувани около 164 души от цяла Дебърца. Неговите другари го носят върху т.нар. комитски саркофаг – три напречно поставени пушки.

Признателните селяни го погребват в местността Градище в Слатинската планина, като превръщат неговия гроб в място за поклонение. Местността се нарича Давидов гроб. 

Признателните българи от Македония тачат паметта на своя войвода и днес, но за пореден път македонисти и сърбомани,в безсилието си пред истината тайно и подло показват антибългарската си дейност и хвърлят сянка върху приятелските взаимоотношения между двете български държави.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Красимир Каракачанов: Няма нищо срамно за Македония, че е част от историята, културата и езика на един велик народ

Вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов гостува в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Крайно време беше Македония да се откъсне от оста на антибългарско влияние, коментира Каракачанов по повод новината за влизане на югозападната ни съседка в НАТО. Той допълни, че от самите […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703