Красимир Каракачанов: Армията има готовност да помага по време на криза

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Армията има готовност да подпомогне МВР в действия по опазване на обществения ред по време на карантината. Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му към настоящият момент няма такова решение на Министерския съвет и това може да стане, в случай че го поиска министърът на вътрешните работи.

Ще се наложи, когато има нужда, армията да се включи в противоепидемичните мерки. Армията вече участва, посочи министър Каракачанов и каза, че са разгърнати четири военно-полеви болници.

Армията може да подпомогне полицията при охраната на обществения ред и да отмени граничната полиция по южната граница. Възможно е да се направят и общи патрули или да действа сама, подчерта министърът. Все още няма решение на МС по този въпрос, но това може да стане с предложение на министъра на вътрешните работи.

България няма да връща военни от мисиите в чужбина, ще има обаче ротация, по предварителните планове. В понеделник заминават 160 човека за Афганистан, те са прегледани, били са в карантина и ще отпътуват.

Военните учения в армията продължават, каза министърът на отбраната.

Има двама заразени с коронавирус от мисиите ни в чужбина заразеният в Румъния е в инфекциозната болница в Букурещ, а при офицера в Косово има един отрицателен тест за болестта.

20 хиляди легла може да осигури армията, посочи Каракачанов. Проблемът е, че заразата може да ескалира бързо и походните болници са разположени като превантивна мярка. Тези зали са оборудвани като крайна мярка, дано да не се налага, подчерта министърът.

Когато намалеят заразените, тогава ще може да се коментира охлабването на мерките, коментира Красимир Каракачанов. Принципът е трайно, не за 1-2 дена. Поне десетина дена да се вижда, че намаляват, отбеляза той, но подчерта, че преценката ще е на медиците, а не на политиците.

Вицеадмирал Емил Евтимов е предложен да поеме поста на началник на отбраната и се чака само указа на президента.

Министърът на отбраната разказа за случаи, при които се появяват в интернет обяви за продажби на маски по 12 лева, а след проверка а се оказва, че това са маски купени преди години от МО по 1 лев, а сега се предлага на цени 12 пъти по-високи. 

Каракачанов разисква и въпроса за така наречените фалшиви новини. Ннеговото мнение е, че не трябва да се допуска разпространяване на измислени, неверни, преувеличени твърдения на база на неясни източници или като лични мнения, които плашат хората и създават паника. 

Според вицепремиера Каракачанов трябва да се намери най-доброто решение да работи икономиката и хората да се върнат към работните си места, разбира се по начин, който специалистите укажат така, че да се пази здравето на хората.Икономиката не може да спре, защото хората трябва да имат доходи, с които да се издържат. Трябва да се намери най-доброто решение как икономиката да функционира с най-необходимите отрасли. Това е деликатният момент, коментира още той.

Логично ли е според Вас моделът на земеделие в България да е такъв, че страната ни да е вносителка на основни селскостопански продукти, запита Каракачанов.

Вижте цялото интервю във видеото >>>

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ПОРЕДНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ИЗСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

ПОРЕДНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ИЗСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ Във Вардарска Македония или както официално се нарича Република Северна Македония, която е приета в НАТО, в село Оздолени,  Охридско, вчера на 30 март 2020 година македонисти-вандали, счупиха паметната плоча поставена в памет на войводата на ТМОРО/ВМОРО Тома Давидов, роден на 20 април 1868 година, в […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703