Каракачанов: Това не е военно положение, няма ограничаване на правата на хората

0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

Досега не е имало такава ситуация в България, при която трябва да се вземат спешни мерки и то радикални, тъй като мерките, които са взети, са още от средата на февруари, но трябва да не се допусне разпространението на коронавирус.

Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него сигурно ще се появят спекулации, че това е военно положение.

Не е военно, извънредно положение е. Тук не се отменят правата на гражданите, не се суспендира НС, Конституцията и законите, въвеждат се повече правила за дисциплина и ред, защото в края на краищата държавата е длъжна да вземе мерки и ако някой гражданин, който е заразен още повече ако го знае и му е разпоредено да е под карантина, но не я спазва, той е опасен за другите, допълни министърът.

Той отново заяви, че никакви права и свободи на гражданите няма да бъдат ограничавани, но когато става дума за сигурност, ще има малко повече рестрикция. И припомни мерките, обявени вчера: 

Никакво военно положение няма да има. Никакви танкове по улиците няма да има, ако се наложи, армията може да подпомага при граничните пунктове, при магистралите, но към момента не се налага. 

Каракачанов посъветва гражданите да не се възползват от оферти за евтини почивки, защото това е рисково. Другото нещо: да не изпадат в паника:

Най-големият проблем е паниката и виждаме, че има струпване по големите хипермаркети, хората се зареждат с храна все едно, че идва потоп. Няма проблем – храна има. Моят апел е: Не изпадайте в паника и не се натрупвайте в магазините да купувате огромни количества – опасността някой да се зарази на тези опашки или обикаляйки по щандовете е голяма. 

Министърът призова още хората да отложат семейните тържества, рождени и имени дни. Той каза, че извънредното положение може да бъде удължено, но не цяла година. 

Каракачанов успокои, че България е една от малко засегнатите от коронавируса държави. Много по богати от нас страни, с много по-скъпо здравеопазване подцениха въпроса и сега техните граждани плащат цената. Но и много българи живеят в тези европейски държави и те не могат да ни бъдат безразлични, посочи той.

Към момента парадът за 6 май не се отлага.

Министърът на отбраната коментира и мигрантския въпрос, като заяви, че на българо-турската граница в настоящия момент няма напрежение:

При сигнал от нашите граничари турските власти вземат мерки. До момента няколкото опита за нелегално преминаване на границата ни са осуетени преди да се наложи да се намесят нашите граничари със силови средства.

Каракачанов допълни обаче, че на гръцко-турската границата положението продължава да бъде сериозно:

През изминалото денонощие имаше над 470 опита за преминаване на турско-гръцката граница. Има сблъсъци. Има групи от мигрантите, които хвърлят бутилки със запалителни разтвори, димки, газови гранати, атакуват съоръженията и гръцките служители на реда.

Гръцките граничари отговарят със сила и много правилно. Аз съм разпоредил на армията ако се наложи и бъдем потърсени за помощ от МВР, да използваме всички средства, за да не допуснем нелегално преминаване на българската граница, категоричен е министърът на отбраната.

Вижте още от разговора във видеото >>>

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Джамбазки събира доброволци да помагат на възрастните българи

Уважаеми, от началото на седмицата обсъждам със съратници една идея, вчера чух нещо подобно и на заседанието на Министерски съвет. Във време на изпитания и напрежения ние, българите, трябва да покажем национална солидарност и грижа за сънародниците ни. Успоредно с усилията и мерките на изпълнителната власт всеки от нас може и […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703