ВЪЗРОЖДЕНСКАТА ЦЪРКВА ,,СВЕТИ ДИМИТЪР,, – ПЕЩЕРА

1 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Възрожденската църква „Св. Димитър“, която е катедрален храм, се намира в централната част на гр. Пещера. Тази внушителна с размерите си сграда е строена в периода 1825 – 1831 година. Изградена е благодарение на даренията на занаятчийските еснафи от проспериращото по това време главно село Пещера. За архитект на монументалната постройка се приема майсторът – строител устабаши Петър Казов от Пещера. В строежа на църквата участват и други строители от Пещера, сред които Кузман Мичов.

Тя е характерен представител на Брациговски строително-каменоделски-резбарски център, включващ майсторите от Пещера, Брацигово, Козарско и пр. Днес църквата „Св. Димитър“, освен енорийски, е и главен – катедрален храм на Пещерска духовна околия.В архитектурно отношение църквата „Св. Димитър“ представлява трикорабна сграда, с три купола: един голям и два по-малки. В западната част са разположени двуделно преддверие и двуетажна емпория. Колоните, които разделят корабите, са каменни. Върху тях лягат високи арки, поддържащи свода, който е също масивно изграден. Сводовете и куполите са изградени от тухли, докато стените са каменни. Отвън има по-ниска аркадна с каменни колони и полукръгли арки над тях. Олтарната част е отделена с дървен, украсен с резба иконостас. Притворът и двуетажната емпория са с дървени решетки (кафези). Каменната зидария и архитектурните детайли от камък са много добре изпълнени. В полукръговете над външните прозорци има декоративно изписване.

Като цяло, техниката и технологическият подход при строежа на църквата е аналогичен на строителната практика в най-големите култови сгради от XIX век. Вътрешността на храма е частично изписана със стенописи, които с впечатляващия си оригинален рисунък, значително обогатяват вътрешния изглед. Фигурални стенописни изображения има на отделни места в централния купол, в пандантивите и в олтарната част.

В централния купол е изписан Христос, а в олтарната част привличат внимание няколко богати композиции: „Богородица Ширшая“, „Благовещение“ и някои старозаветни пророци. Иконостасът е резбован през 1910 година, но иконите, както и двата големи кивория, са от XIX век. Между иконите извън иконостаса, някой са по-ранни от построяването на храма. Особенно ценни са със своите иконописни достойнства са иконите: „Богородица Одигитрия“ (определена като изпълнение от XVII-XVIII в.), „Св.Богородица” (1642 г.), „Св. Св. Петър и Павел” (1769 г.), „Св. Екатерина” (1792 г.), „Св. Георги” (1811 г.), „Св. Димитър” (1830 г.), „Велик архангелски събор“ (1830 г.) и много други. Църквата „Св. Димитър“ е типичен представител на възрожденските храмове в България. Дърворезбата е уникална и красива с библейски сцени и изобилства от битови, природни и митични образи. В характерния стил за Възраждането и борбите за църковна независимост липсват чужди символи и нетипични за българското православие сцени. Днес обаче съвремието е друго и на всичко ново привнесено в църквата задължително присъства герба на Вселенската гръцка патриаршия. За разлика от Възраждането днес светските и духовни власти имат различни цели, а и на малцина прави впечатление изобилстващите с двуглави орли църкви. Преди години на входа на храма бе поставена табела с имената на загиналите пещерци през войните за национално обединение 2012- 2013. Плочата е дарение от ВМРО и свидетелства за връзката между население и църква.

,,Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.“

Покъртителните слова на великия Вазов ни трогваха и отдаваха заслужена почит на загиналите за Отечеството пещерци.
Днес в съчетание с новите промени плочата е свалена от стената и поне за сега се намира на земята в ъгъла в ляво от входа на църквата. Поне за сега докато българите свикнат с новото и място и по лесно ще приемат липсата и.
Бог да прости загиналите за свободата, която дава право някой да реши, че имената на далите живота си за Родината българи нямат място на стената на един български храм.
Въпреки това посетете храма, черкувайте се и Господ здраве да ви дарява!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ ПРИЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА МАКЕДОНИЯ С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ

Инициативата на ВМРО за приемане на декларация срещу членството на РС Македония в Европейския съюз без да се спазва договора за добросъседство е в ход в цялата страна.                 Община Септември е първата община в Област Пазарджик, която прие декларацията с пълно единодушие. Заслугата е […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703