КАК СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА!?

1 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

Родопската теснолинейка е гордост за България сред планинските железници по света. Понастоящем тя е единствената теснолинейка в България. Преминава през изключително красиви местности и не отстъпва по никакъв начин на световно известните швейцарски теснолинейки. Но едно от най- големите и предимства е осигуряването на по- лесен достъп за населените места в трудно достъпната планина, особенно през зимата.
      Обаче, като говорим за тази наша гордост нека да се запитаме: – Как започва всичко? – Кой дава идеята за изграждането на теснолинейката?Малцина знаят това!
     Идеята е дадена от един достоен българин, който изпълва с положително съдържание длъжността ,,народен представител,,. Един човек, за когото десетилетия се мълчи с идеята времето да заличи спомена за неговия достоен живот.Идеята за създаване на теснолинейката е на бележития българин Стоян Мълчанков.Кой е Стоян Мълчанков!?
      Учител, революционер, войвода на ВМОРО, участник в Илинденско-Преображенското въстание, бранил българщината във войните за национално обединение, околийски управител, народен представител, инициаторна изграждане на теснолинейката Септември-Добринище (като идеята е била да стигне и до Неврокопско) –така с няколко думи бегло може да се опише личността на Стоян Мълчанков. Парадоксът е, че покрай всичкоказано, той прекарва и немалко години в турските затвори и въпреки превратностите на съдбата и историята съумява да създаде и отгледа семейство, като дори в наши дни неговите наследници са достойни негови последователи. За жалост, всичко казано до тук бива покрито от целенасочена историческа забрава. След 9 септември 1944 г. неговият паметник, на мястото където е убит, е разрушен. Децата и внуците на Мълчанков биват преследвани, гонени, затваряни в затвори и разселвани, някои от тях дори са убити. Така около името и родът на Стоян Мълчанков настъпва мълчание. 

      Време е личността на големия българин Стоян Мълчанков да бъде реабилитирана пред съда на времето и историята. И той да послужи за пример в наши дни – за това как се отстояват национални права, как борбата и идеите покълват в образованието, какбитката за българщината се води на два фронта – чрез въоръжени действия и чрез силата на думите, образованието и културата. Как идеята за общото благо трябва да е водеща, как личните стремежи трябва да съвпадат с обществените цели. За това личността на Мълчанков етолкова силна и продължава да буни духовете и в наши дни. Той също така е олицетворение и на всички знайни и незнайни български герои, дали живота си в името на освобождението и обединението на българите в една държава.Но повече за него може да прочетете в книгата ,,Премълчаното за войводатаМълчанков“ на Бистра Риндова, Николай Борисов и Ивайло Шопски.Тук става въпрос как се ражда идеята за създаване на теснолинейката.След Балканската война родния, на Мълчанков, неврокопски (гр. Гоце Делчев) край е освободен и присъединен към България. Гърция обаче завладява Беломорска Македония и отрязва излаза към Бяло море. По този начин Неврокопско остава изолирано и няма възможност за икономическо развитие.По това време Стоян Мълчанков е народен представител и подема инициативата неговия край да се свърже с железница с Тракия и другите части на България. По този начин по- лесно ще се обменят стоки и ще подобри живота на неврокопци. За тази цел се внася законопроект за одобрение от Народното събрание. Документална следа от идеята на Мълчанков може да откриете във вестник Мир в брой 5914 от 02.02.1920 в статията ,,Неврокопска околия,,.По късно закона е приет, но за жалост Мълчанков не доживява да види осъществена неговата мечта. Той е убит на 22 април 1920 година по нареждане на Тодор Паница, няколко дни преди приемане на закона за теснолинейката. По- късно предателя Тодор Паница получава заслужено възмездие от ВМРО.
Областния организатор на ВМРО в област Пазарджик Кузо Божинов планира няколко инициативи за да се популяризира дейността на Стоян Мълчанков и да бъде пример и вдъхновение за всеки достоен българин милеещ истински за Родината:
– Представяне на книгата за Стоян Мълчанков.
– Прожектиране на филма за Стоян Мълчанков
– Поставяне на паметна плоча на Стоян Мълчанков.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВЪЗРОЖДЕНСКАТА ЦЪРКВА ,,СВЕТИ ДИМИТЪР,, - ПЕЩЕРА

Възрожденската църква „Св. Димитър“, която е катедрален храм, се намира в централната част на гр. Пещера. Тази внушителна с размерите си сграда е строена в периода 1825 – 1831 година. Изградена е благодарение на даренията на занаятчийските еснафи от проспериращото по това време главно село Пещера. За архитект на монументалната постройка […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703