КЪРВАВИЯ АТЕНТАТ В „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ – ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АНТИБЪЛГАРИЗЪМ

1 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

        Комунистите обичат да се представят като борци за народа, но действията им са антибългарски.   

   На 16 април 1925 година Българската комунистическа партия прави атентат в църквата „Света Неделя“ („Свети Крал“) в София. За целта предварително е извършено убийство на народния представител от Демократическия сговор генерал Константин Георгиев.                     Погребението е определено за 16 април в 15 часа в храма „Света Неделя“, където се очакват да присъстват представители на висшия държавен и военен елит – офицери, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. 

Това е и замисълът на атентаторите – да бъдат събрани на едно място възможно най-много влиятелни политически фигури, за да бъдат ликвидирани. Атентатът е добре планиран, а преките изпълнители са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман, Коста Янков и  Петър Задгорски- клисар на църквата.  Клисарят е този, благодарение на когото в църквата биват внесени 25 килограма взривни вещества. Същият на 16 април  около 15 часа и 20 минути се качва на тавана, почуква на вратата три пъти, какъвто е уговореният знак, и тогава Никола Петров запалва фитила – експлозивът се взривява, а над черквата се издига черен облак.         

Главният купол на църквата се събаря, а под него се намират множество невинни хора.Жертвите са много, трагедията е огромна, а хаос цари навсякъде. По случайност всички членове на правителството се отървават с не толкова тежки наранявания. А главната „мишена“ Цар Борис III изобщо не присъства на опелото, тъй като е на погребение, на убитите по време на опита за атентат срещу него в прохода Арабаконак, извършен два дни по-рано. Така макар министрите и царят да се спасяват, общият брой на загиналите е огромен – 213 души, сред които 12 генерали, 15 полковници, седем подполковници, трима майори, деветима капитани и трима депутати. Сред жертвите са бойци, сражавали се геройски за своята родина.     

  Делото за атентата започва на 1 и завършва на 11 май. Петър Задгорски се предава на полицията и признава всичко още ден след самия атентат. Така ръководителите на военното крило на БКП са намерени. Коста Янков е убит, а Иван Минков се самоубива преди да бъде заловен. Голямата част от организаторите получават смъртни присъди, изпълнени публично на 27 май. Отзвукът от атентата обаче не доставя нужния ефект за БКП. Посланието до управляващите несъмнено е изпратено, отговорът от правителството обаче тепърва предстои. Още на същия ден в България е обявено военно положение, което продължава до октомври 1925 година.  За осъществяването на кървавия погром са хвърлени колосални средства за организацията, взривове, подкупи и възнаграждения на атентаторите.  Атентат е извършен със знанието на Георги Димитров.    

      Българското общество осъжда и заклеймява атентата и неговите извършители и подбудители.       

  Днес обаче отново ни управлява партията наследник на БКП. Този път тя е на власт не чрез преврати и със сила, а демократично избрана от българите.           Каква ирония на съдбата!       

   В историята си комунистите са тези, които са потъпквали и ограничавали демокрацията, а днес отново да на власт благодарение на демокрацията.       

   Най- големите врагове на действащата демокрация са късата памет и сляпата вяра в лъжи!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО инициира национално сдружение за развитие и протестира срещу антибългарската политика на правителството

На 16 април 2022 в село Арбанаси бе Учредено Национално сдружение за ускорено развитие на общините и регионите.                Представители от област Пазарджик бяха Стефан Балабанов и общинските съветници доктор Николай Пенев, Кузо Божинов и Иван Раков. Целта на сдружението е да се работи в подкрепа […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703