,,Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добродетели,,

1 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

На 14 април 1821 г. в гр. Котел в заможно и родолюбиво семейство е роден основоположника на организираната идея за извоюване на българската свобода.        Освен революционер Георги Раковски е и бележит писател, историк и етнограф.С цялата си дейност той успява да вдъхне самочувствие на онеправданите българи и се превръща във всепризнат водач на нашия народ.   

  Ако неговото дело беше успяло приживе той щеше да бъде безспорния княз на България, но съдбата реши друго.   

   Като представител на народа Раковски е признат за водач на българите от европейските държави. Това му дава възможност да организира дипломатическа дейност за търсене на подкрепа в борбата за българската свобода.     

 Организира българска легия в Сърбия и с това се явява основоположник на българската войска. В легията се вливат едни от най- решителните и свободолюбиви българи. Но освен военна подготовка участниците преминават през една школа на организирания патриотизъм, която изгражда стотици последователи на делото на Раковски.     

   Помощта, която Георги Раковски и хиляди българи дават за свободата на съседните народи не води до безкористна подкрепа от тяхна страна. Разбрал, че чуждите правителства преследват само собствените си интереси Раковски насочва освободителната борба да се води като се разчита най- напред на собствените сили. Изследва българския произход, език и обичаи той е автор на много трудове с родолюбива насока. Те повдигат самочувствието на българите, а част от твърденията му са подкрепяни от някои учени и днес.     

 В статиите си той нееднократно изобличава антибългарската политика на чуждите държави и предупреждава за опасността, която води сляпата вяра към помощта от чужди държави.       

  Можем да заключим, че борбата на Раковски е успешна и в крайна сметка довежда до възобновяването на българската държава макар и след неговата кончина.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ангел Джамбазки с предупреждение към управляващите!

Едно е сигурно: Избори ще има, ако управляващите предадат българския национален интерес в Македония. На следващия ден на жълтите павета ще бъде горещо, страшно и тези хора ще бъдат свалени от власт и ще бъдат прогонени буквално с камъни.

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703