Един е Страхил войвода, него го куршум не лови

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Страхил войвода е роден в село (сега град) Ветрен, в средата на 17 век. Родното му място е люлка на бунтовни и свободолюбиви българи.         

  През турско време Ветрен е било дервенджийско селище, което значи, че е имало задължението да охранява прохода, срещу което се е ползвало с по- голяма свобода и привилегии. Точно в такава среда е израсъл Страхил и е изградил непримиримия си към турските безчинства характер.     

 Страхил всява страх у всички със свирепия си поглед. Той е страшен за враговете не само със своите дела, но и със своя външен вид и не случайно в песните за него се казва „Страхил страшен войвода“.
       Владеейки военното изкуство Страхил  въстава против поробителите и с четата си атакува заможни турци, наказва подтисниците на българите за убийства, грабежи, отвличания, изнасилвания и тормоз.   

   С чета от около 200 души той извършвал дръзки нападения. В историята остава сред най-прочутите войводи. Действията на Страхил, стреснали турците и те събират войска  от въоръжени мюсюлмани подсилени с  еничари от охраната на султана. Нарежда се заловените хайдути да бъдат убивани незабавно.     

  Войводата узнава за подготвяната акция и предприема мерки за защита. По това време бунтуващите се българи започнали да се стичат към окупирания от австрийците по това време български град Ниш. Натам тръгнал и Страхил войвода. С четата и семейството си предприема дългия път през трудно проходими планини и в Нишката крепост намира убежище. Преследвачите не успяват да го открият и накрая се отказват.   

    Кален в битки, обвеян със слава, българският войвода се присъединява с многобройната си дружина към австрийците в Ниш. Те го приемат и гледат на него като на най-личен представител на бунтуващите се българи.Той не е обикновен хайдушки войвода, той не се задоволява само да наказва поробителите и предателите. Той гледа много по-надалеч и мечтае българският народ да отхвърли чуждото иго.   

   Споменът за Страхил и неговото хайдутуване народът е сътворил в песни. В една от тях се казва:
Прочул се Страхил войводапо тая Стара планиначе ми е страшен хайдутинедин е Страхил войводанего го куршум не лови.
       Страхил войвода командва дружина от 4000 българи, немци и маджари, с които превземат  Кюстендил.  Но турците събират огромна армия и скоро след успешната акция австро-унгарските части и дружината на Страхил се оттеглили.Не след дълго те превземат и Ниш, където пленяват семейството на Страхил и ги продават в робство.   

   По късно Страхил действа в Странджа, където продължава да се бори за свободата на този български край.  

     В град Ветрен е подета инициатива за построяване на паметник на знаменития българин.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ангел Джамбазки ще обжалва наложената му глоба от ЕП

Ангел Джамбази – съпредседател на ВМРО и евродепутат, ще обжалва решението ЕП да му наложи глоба заради направен от него жест с ръка в залата на Европарламента.Ще спре да им е смешно на всички, които клеветяха и обиждаха, защото ще се видим в съда. Това решение ще бъде обжалвано, защото е […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703