ЗАЩО Е УВЕЛИЧЕНА ТАКСА СМЕТ В ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ?

1 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Отговор на Кузо Божинов- общински съветник от ВМРО в община Септември

– ,,Защо повишихте данъците,,? Това е най- често задавания въпрос в последно време. 
Ето и моя отговор:

– Местните данъци в община Септември не са повишени. Повишението обхваща само такса смет. 
– Но какво наложи това? Таксата за смет се разделя на няколко части и една от тях е таксата за депо. Преди имахме общинско сметище и изхвърляхме там без да дължим пари за това. Но всички искаха сметището да се закрие. Аз също! И заради нашето искане и екологичните норми общинското сметище се закри и сега изхвърляме сметта си в лицензираното сметище в Пазарджик. То се явява и един вид монополист. Сметището е определило да плащаме висока такса за изхвърляната смет. Това налага и повишаване на таксата за депо, което довежда до повишаване на събираната от населението такса смет.
– Можем ли да направим нещо за намаление или поне избягване на скорошни бъдещи увеличения? 
  – Да можем и вече се прави! Общината инвестира в създаване на компостираша инсталация и сега всичкия зелен отпадък, който може да бъде събран се насочва към нея. По този начин се намалява обема на сметта, която трябва да изхвърляме в депото в Пазарджик, а дори се очакват и някакви приходи от реализирането на готовия компост.
     – Може ли да се направи друго?      

   – Да, може!Трябва да се засили разделното сметосъбиране. Казвам го със съзнанието, че това е дълъг и сложен процес, който изисква много усилия и всяко домакинство е отговорно. Тук е необходимо да бъдат оползотворявани една значителна част от сметта, която може да се рециклира. В тази насока е нужно общината да предприеме действия по организация на разделно сметосъбиране. Аз ще работя като общински съветник в тази насока.
    – Справедливо ли е разпределението на такса смет между домакинствата?
     – Не, не е справедливо! Защото задължението е за собственика на имота и се разпределя не според потреблението, а според стойността на имота. Таксата се определя в промили от данъчната оценка на имота. Примерно в една къща с висока оценка ако живее един човек и генерира малко боклук, той ще плаща повече от къща с ниска данъчна оценка, в която живеят 10 човека и генерират 10 пъти повече боклук (разбира се ако имота е законен и въобще дължат нещо). 
     – Кой е отговорен за тази несправедливост?      

– Тази несправедливост  е държавен закон! Той се променя в Народното събрание от избраните от всички нас народни представители. Косвено българския гласоподавател решава какви да бъдат законите в страната. По мое мнение закона трябва да разпределя задълженията за сметта според потреблението.

Т.е. който изхвърля повече да плаща повече. По този начин ще се стимулират домакинствата, които си организират разделно сметта.   

  Аз съм си отделил място в моя двор където изхвърлям всичкия органичен отпадък. След една година получавам безплатен компост.  

   Ако има пунктове за събиране на вторични суровини разделно ще се събират метал, хартия, стъкло, пластмаса. За екологичния ефект няма да говоря! Помислете с колко ще намалее обема на депонираните отпадъци, за които се плащат такси на депото в Пазарджик?    При тази ситуация ще може да се анализират разходите и да се обсъди реалната възможност за намаляване на такса смет.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Един е Страхил войвода, него го куршум не лови

Страхил войвода е роден в село (сега град) Ветрен, в средата на 17 век. Родното му място е люлка на бунтовни и свободолюбиви българи.            През турско време Ветрен е било дервенджийско селище, което значи, че е имало задължението да охранява прохода, срещу което се е ползвало […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703