КРЕПОСТТА ПЕРИСТЕРА В ПЕЩЕРА

2 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

През 2014 година успешно е възстановена kъсноантичната и  средновековна крепост Перистера на хълма Света Петка над град Пещера. Крепостта е съхранила в себе си историята и духа на няколко епохи. Първоначално това е било поселище на тракийското племе беси, което е живяло тук преди повече от 2000 години.
     В центъра на крепостта има комплекс от големи скални късове, които вероятно са остатък от тракийско светилище с изсечени скални стъпала. Най-големия камък,който се намира в центъра на цитаделата, има форма, наподобяваща гълъб.       

  В периода на римското владичество в Родопите избухва въстание на тракийското племе беси, водено от жреца им Вологез. Римските легиони обсадили последната тракийска крепост на бесите, върху кулите на която танцували жадуващите да загинат тракийски войни.   

  Римските легионери прииждали с хиляди и вече предвкусвали победата си,когато в една есенна вечер, от зъберите на беската крепост се чули древни, тайнствени напеви и в бездната полетели последните и защитници. Първа през зъберите полетяла дъщерята на Вологез. Духът на красивата тракийка се вселил в безформения камък и го превърнал в скален гълъб. Римляните кръстили крепостта Перистера, което означава гълъб. 

    Една красива легенда!     А може би не!     Историята на нашия народ помни и други случаи за саможертвата  на  девойки останали без изход и надежда.
    Вътрешната крепост е с дължина на стените 253 метра и се разпростира на 3 декара. По дължината на крепостната стена са разположени шест кули. Имало е  втори пояс крепостни стени, които заграждат 12 декара и трети, най-външен пояс.  

   Две от кулите и са били църкви, затова крепостта освен военно е била и духовно средище.
     Съществували са 28 помещения, разположени покрай вътрешното лице на крепостната стена, използвани за жилища, работилници и складове. В тях са проучени археологически 75 питоса (вид делви) с различни размери, като 45 от тях са експонирани на място. Наричат ги хладилниците на древността. В тях се е съхранявало жито, зехтин и други хранителни продукти, необходими за изхранване на войниците, обитавали крепостта. Количеството запаси можело да изхрани един гарнизон в продължение на 18 месеца, в случай на обсада.
     Въпреки дебелите и високи стени и защитни кули крепостта многократно е превземана и опожарявана в периода на така наречените варварски нашествия.       На по- късен етап тя преминава в пределите на българската държава и е окончателно разрушена през турските нашествия и завладяването на този край.
     Възстановената крепост е уникален паметник на нашето културно- историческо наследство и заслужава да се види.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ЗАЩО Е УВЕЛИЧЕНА ТАКСА СМЕТ В ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ?

Отговор на Кузо Божинов- общински съветник от ВМРО в община Септември – ,,Защо повишихте данъците,,? Това е най- често задавания въпрос в последно време. Ето и моя отговор: – Местните данъци в община Септември не са повишени. Повишението обхваща само такса смет. – Но какво наложи това? Таксата за смет се разделя на няколко […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703