„ОДРИНЪ ПАДНА! „

1 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

„Одринъ падна!,, – с този възторжен вик, преди 109, българите оповестихме на света, че непревзимаемата крепост е превзета.
26 март се чества, като деня на Тракия и  Одринската епопея.
На тази дата България отбелязва подвига на българските войни при превземането на Одринската крепост.
Българското знаме, развято от българския войник Михо Стоянов върху Селим джамия в утрото на 26 март, е символ на победата на българската армия и тържество на вековните копнения на тракийските българи за свобода.Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на  Балканска война.
Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и сломява турската съпротива.Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество.
 Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.“По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“
 От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.
Но освен със славната победа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са избити и прогонени от турската армия и башибозук от родните си домове в Одринска Тракия.Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на област Тракия..

Етническото прочистване е било насочено против над 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват да са 50 000-60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени, като им е заграбено имущество, което днес се изчислява на милиарди долари.
Загасват родните огнища, опустошени, опожарени и облени в кръв за да остане искрата на спомена за един неосъществен блян в сърцата на оцелелите тракийски българи, техните наследници и на всички нас.
Българи! Денят на Тракия е повод за велика  гордост!
Денят на Тракия е повод за неутешима скръб!
Но денят на Тракия е и памет , която никога не трябва да се забравя. Памет за силата на българския дух!
Историята трябва да се помни, за да се взимат поуки от допуснатите грешки и изпуснатите възможности.
Тази година ВМРО организира факлено шествие в град Пазарджик, което ще се проведе на 26 март от 18 часа. Шествието ще започне от входа на парк ,,Острова,, и ще приключи в центъра на града.Очаква се в шествието да участват членове и симпатизанти от цялата област.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Патриотите от ВМРО отбелязаха деня на Тракия с факлено шествие

На 26 март в град Пазарджик патриотите от ВМРО отбелязаха деня на Тракия с традиционно факлено шествие. Шествието започна от парк Острова под съпровода на гайди и тъпани. С развети знамена и запалени факли шествието премина през улиците на Пазарджик под одобрителните възгласи на минаващите граждани.  Организаторите от областния комитет на […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703