Солунското село Айватово- родно място на един от основателите на ВМРО Антон Димитров

1 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Покрай годишнината от кончината на Антон Димитров, на 13 март 1933 годинa, нека да насочим темата към неговото родно село и живеещите тогава българи там. Българският революционер е роден в село Айватово- солунско през 1867 година.      Селото тогава и днес е разположено в западната част на Лъгадинското поле, на 5 километра западно от Лъгадина (Лангадас) и на 12 северно от Солун.     

 Според „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Цариград в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Аайватово  е посочено като село с 208 домакинства и 912 жители българи. В 1900 година според Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в Айватово живеят 1580 българи християни.     

 Селото е под върховенството на Цариградската гръцка патриаршия, има гръцко училище и въпреки че гръкоманството е навлязло, селото минава за българска крепост в този край. Местните българи не се сродявали със съседните отдавна погърчени села и затова селото е съхранено като българско в началото на миналия век.     

През Балканската война Айватово е освободено от 3 бригада на Седма пехотна рилска дивизия на 26 октомври 1912 година.     

След Междусъюзническата война в 1913 година селото остава в Гърция. През 1926 година името на селото е сменено на Лити. Според Анастасия Каракасиду жителите на Айватово са разглеждани от жителите на съседното Гвоздово (Асирос) като потомци на „българска раса“, защото някога, а и все още говорели „славянски“.   

   Днес за съвременния българин, който не е чел история е непонятно как така  мнозинството от населението в днешна Северна Гърция някога е било българско, а днес не е.       Защо днес реалността е  различна?             

       Мнозинството от хората, които все още говорят местните български диалекти се смятат за славяногласни гърци, македонци, помаци и само малцина заявяват, че са българи.И вината за този обрат не е само в загубените войни и национални катастрофи.Гърците имат един национален идеал, за който всички са единни и всички работят последователно и неуморно. Това единение на гърците може да бъде пример за нас българите. А българи е имало не само до Солун и до Бистрица. Българи е имало и още по- на юг. Оказвания натиск и културно влияние в продължение на столетия довеждат до гърцизацията на много българи. Разбира се процесът не е вървял еднакво гладко навсякъде.   

    В началото на миналия век българите живеещи в околностите на Солун са били подложени на постоянно гръцко влияние и пропаганда. Но е имало села, като Айватово, които са били по- малко податливи, за разлика от други, които отдавна са били гърцизирани, като само най – възрастните жители знаели български и напомняли за своя корен.       

И ако тогава свиването на българската народност  е вървяла далеч от сегашните граници на България, днес върви далеч навътре.И понеже процеса изглежда все по- необратим, не ни приляга спокойствието и безразличието , с което го приемаме.     

На България днес и трябва обединение около един национален идеал за съхранение на българите и воля, твърдост и последователност. Само тогава ще успеем.

Вечна слава на българските герои! Те са нашето вдъхновение!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Храм ,,Света Богородица,, в Пазарджик- израз на творческия дух на българския народ и на неговите борби за свобода и  независимост

Катедралната църква „Св.Богородица“ в гр. Пазарджик е най-голямата възрожденска църква в България. Построена е през 1836/1837 г. и представлява просторна трикорабна псевдобазилика с две външни галерии, построени върху красиви аркади. Църквата е архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение. Представлява изключителна културно – историческа ценност със своята архитектура и великолепен дърворезбован […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703