Атентат на гара Буново – 9 март 1985 г.

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.

Атентатите са дело на протурски терористи, работещи в тайно сътрудничество с турското правителство. Мотивът са действията на държавната власт по време на възродителния процес.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

.Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е купил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

Убийците са разкрити и наказани, но болката от нечовешкото злодеяние остава. Нека да почетем паметта на  невинните жертви!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Атентат на гара Буново – 9 март 1985 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред „Труд“: Не искам да режа ленти, а военните да имат осигурен дом

Върнах имот от 56 дка в Поморие, на брега на морето. Подарили ги, защото в общината имало инвеститорски интерес Източник: „Труд“ Военният министър бе атакуван от независимите депутати от „Атака“ на тема имоти. Сидеровите хора нападнаха лидера на бившия си партньор в коалицията – Красимир Каракачанов, че като министър на отбраната […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703