Поклон пред загиналите за Отечеството

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

📜 На 3 ноември през 1885 г. загива Костадин (Константин) Григоров Халачев – български офицер, подпоручик, командир от Сръбско-българската война. Роден е на 22 януари 1861 г. в Свищов. Едва 15-годишен, Халачев се записва доброволец в избухналата през 1876 г. Сръбско-турска война и участва в няколко сражения.
⚔️При избухването на Освободителната война заминава за Плоещ, където се записва като доброволец в Българското опълчение. Участва в битките при Стара Загора, Шипка и при овладяването на Шейновския укрепен лагер. За проявената от него смелост е награден с Георгиевски кръст „За храброст“ IV степен, а по-късно и с войнишки кръст „За храброст“.
  След войната завършва Военното училище в София и през 1884 г. е произведен в първо офицерско звание подпоручик. Назначен е в Силистренската дружина, която влиза в състава на V-и пехотен Дунавски полк. През Сръбско-българската война (1885 г.) Костадин Халачев командва XII-а рота на V-и пехотен Дунавски полк, който влиза в състава на Трънски отряд. Участва в боевете за изтласкването на Шумадийската дивизия на левия фланг на българските части и в боя на връх Плоча.
⚔️Подпоручик Халачев загива на 3 ноември 1885 г. в боя при Трън, който се води между сръбската Моравска дивизия и българския Трънски отряд, подпомаган от части на III-ти Бдински полк. В него българските войници разгромяват противника с атака „На нож“. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

КУЗО БОЖИНОВ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Здравеопазването на населението е дълг на държавата към собствения си народ. Само физически и психически здравите хора са способни да работят и творят в полза на обществото.  Според мен трябва да бъдат предприети следните стъпки в здравеопазването:1. Безплатни лекарства за деца. 2. Лична здравна карта и електронно досие на заболяванията. Свободно посещение […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703