97 години от убийството на Тодор Александров

1 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Тодор Александров от ранни младини се включва в редовете на ВМРО и участва в борбите за свобода на българите от Македония. По време на Балканската война застава начело на чета в състава на Македоно-одринското опълчение. Заради проявите си е награден с орден „За военна заслуга“.

   След края на първата световна война лидерските му качества се проявяват и той се заема енергично да възстановява Организацията. Изпраща множество чети в Македония в подкрепа на попадналите отново под чужд гнет българи.

    Под ръководството на Тодор Александров ВМРО привлича и много млади членове, готови да загинат за свободата на българите в Македония. Тайната мрежа от комитети, четите и многобройните сътрудници на ВМРО правят Организацията сериозен фактор в политическия живот на Балканите и полагат основите за последващата дейност на Иван Михайлов.

    На 31 август 1924 година, на път за конгрес на серския революционен окръг на ВМРО в Пирин планина, Тодор Александров е убит в местността Равна бука край село Сугарево. След подлото убийство младия и енергичен секретар на Тодор Александров, Иван Михайлов разкрива и наказва виновниците за престъплението.

   С трезвата си преценка и лидерски качества, както и безграничната си любов към Родината, Тодор Александров остава завинаги в сърцата на българите. Името му е обезсмъртено в множество народни песни, сред които „Нещо ке те питам бабо“, „Ранен ми лежи Тодор Александров“ и „Всичката се гора“. Нагледен пример за голямата любов на народа е поставянето на неговия лик във видинската църква Св. Димитър, редом до тези на светци, на Левски и на Ботев.

      Живота на Тодор Александров е една борба за  освобождението на Македония и обединението на българския народ.

    Върху опитите на някой „македонистки”  „историчари „ чрез лъжи  да заблуждават, че населението в Македония не е българско, а ВМРО не се е борила за свободата на българи в Македония  звучен шамар удрят думите на Тодор Александров: Ако некой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин ще му отрежа главата!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангел Джамбазки: Границата трябва да се охранява – тя е символ на националния суверенитет

Един от най-важните въпроси, които ще се обсъждат следващата година в ЕП е за идващите мигранти от Афганистан. Това ще доведе до огромна миграция. Тези хора ще търсят спасение в Европа. Те не отиват в богатите мюсюлмански държави. Те търсят път към Западна Европа, която някога беше християнска, а сега е […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703