1035 години от българската победа в прохода Траянова врата

0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката при Траянови врата. Византийският император Василий ІІ претърпява най-голямото поражение в походите си за покоряване на България, огромна част от армията му е унищожена, а той едва успява да се спаси.

Преди да се реши окончателно на военни действия, Василий II прави опит да се разбере с българите. Той повежда преговори с по-големия от останалите живи комитопули Арон, като му предлага да се подчини и предаде България на Византия. В замяна Арон ще запази имотите и титлата си и ще получи допълнителни привилегии като византийски поданик.

В замяна на своето подчинение Арон иска да се подсигури и да завърже роднински връзки с императора чрез брак на един от синовете си с Ана, сестрата на Василий II. Вместо сестра си императорът изпраща при Арон друга невеста. Когато българите разкриват измамата, настъпва разрив в преговорите и императорът повежда армията си срещу тях.

Василий II поема на поход с армия, наброяваща значителните за онова време около 30 000 души. В армията са включени елитни византийски бойци и страховитите по това време наемници викинги, които са имали славата на професионални безмилостни убийци. От Адрианопол (дн. Одрин) императорът достига Филипопол (дн. Пловдив), а оттам се отправя към Сердика (дн. София). Целта му е да се справи с българите с един удар.

След завземането на Сердика, която освен център на Ароновите владения е и стратегически пункт между североизточните и югозападните български земи, Василий II планира да продължи похода си срещу Самуил на югозапад към Македония.

По пътя си към Сердика, около прохода Траянови врата, императорът оставя силен отряд начело с военачалника Лъв Мелисин със задачата да охранява тила на главната армия. Достигайки Сердика, Василий II я обкръжава и изгражда силно укрепен лагер.

Василий ІІ заварва в крепостта едва около 4500 бранители, тъй като Самуил е на поход с войски в Тесалия (Средна Гърция). Това привидно облекчава задачата му, но го принуждава да бърза преди Самуил да се е завърнал.

Войските на Самуил с изключително бърз марш пристигат в Софийското поле и се установяват под Витоша в района на днешното село Бистрица в укрепен лагер. Оттам извършват внезапни атаки срещу византийските войски, които обикалят Софийското поле за храна и фураж. Така вместо ромейците да изтощят с глад обсадените, те самите започват да гладуват.

Обсадата се проточва, а обсадените българи в Средец успяват да излезнат и да подпалят обсадните оръдия на византийците.Василий втори усеща, че обръча около него се затяга и заповядва отстъпление. Византийският император се насочва обратно към Филипопол пак през прохода Траянови врата. Самуил не тръгва да го преследва по петите, а прилага „успоредно преследване” от Бистрица през Долни и Горни Пасарел южно от Лозенска планина, за да навлезе в Ихтиманското поле преди византийските войски и да им подготви засадата.

Византийската войска отстъпва от Софийското поле към Щипон (дн. Ихтиман), където нощува. Слухът, че българите заграждат околните планински пътища, предизвиква смут сред войниците и на следващия ден отстъплението продължава при все по-голямо безредие. Виждайки това, българите, предвождани от цар Роман, Арон и Самуил, се спускат срещу византийците, превземат лагера им и превръщат отстъплението им в бягство.

Византийският авангард успява да се изплъзне през склоновете, които все още не са заети от нападателите. Останалата войска е обкръжена от българите и е избита или пленена.войската е напълно разбита, а императора е заплашен да последва съдбата на неговия предшественик Никифор. В случая обаче неговата защита е много по добре  организирана от личната му арменска гвардия. С цената на живота си гвардейците успяват да отведат по странични пътеки императора на безопасност. Пленен е обоза със всичките скъпоценности заедно с императорските знаци.

След като Самуил разкрива предателството на брат си Арон го наказва със смърт. Така се преодолява за дълго време пораженческите намерения на част от българската аристокрация.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

СМЪРТНИ ЗАПЛАХИ СРЕЩУ ВМРО В ГРАД СЕПТЕМВРИ

От години общинския съветник и председател на ВМРО в община Септември Кузо Божинов е един от най- дейните по отстояване на обществено значими теми. Последната кампания, която предприе е за поддържане на чистотата и обществения ред в града. По негово настояване бе свикана местната комисия по обществен ред и сигурност и […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703