Преди 108 години гърците убиват съоснователя на ВМРО Христо Батаджиев

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Христо Батаджиев е роден е през 1869 година в град Гумендже, Егейска Македония , където баща му Иван Батаджиев е бил свещеник през 70-те години на XIX век и член на българската община. През 1888-1911 година е учител в Солунската българска мъжка гимназия и секретар на българската митрополия в Солун. На 23 октомври 1893 година е един от шестимата основатели на Българския македоно- одрински революционен комитет в Солун, заедно с Даме Груев, доктор Христо Татарчев, Петър Попарсов, Антон Димитров и Иван Хаджиниколов. Тази организация по известна като ВМРО е основния закрилник и борец за свобода на поробените и подтиснати българи.
След Младотурската революция през 1908 година се включва активно в Съюза на българските конституционни клубове в Македония.
През юни 1913 година, след избухването на Междусъюзническата война е арестуван от гръцките власти и заедно с много други българи от Солун е натоварен на кораб с цел да бъде интерниран на остров Трикери. По пътя обаче, заедно с българския архимандрит Евлогий Христо Батанджиев е хвърлен от гърците в Егейско море.
Остров Трикери е един от първите концентрационни лагери в света предназначен за масово изтребление на хиляди българи от Македония.
Вечна слава на героите!

Днес в софийския квартал „Орландовци“ има улица, носеща името на Христо Батаджиев.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Балабанов откри изборната кампания на Българските патриоти в Пещера

На 18 юни в ресторант Лазур град Пещера се събраха привърженици на патриотичната идея от града и областта. Водача на листата на Българските патриоти представи на присъстващите другите кандидати за народни представители от коалицията.  Кузо Божинов – областен организатор на ВМРО подари, от името на областния комитет, на домакина символичен подарък- […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703