Турция от Ататюрк до Ердога

0 0
Read Time:3 Minute, 31 Second

Мустафа Кемал Ататюрк  или как един велик човек създаде и модернизира Турция.

Българин по произход, турчин по самосъзнание и европеец по убеждение!

Мустафа Кемал Ататюрк е роден през през 1881 година в град Солун тогава все още в Османската империя. Точната дата на раждане не се знае, но по късно той сам избира за своя дата 19 май. Рус и синеок той се отличава от типичните турци. Майка му е българка-мюсюлманка от Голо бърдо. Баща му също произхожда от помашките села около Солун.

Когато е ученик Мустафа получава прозвището си Кемал, което значи Съвършен, Зрял поради успехите си в учението. Поема по пътя на военната кариера и бързо израства като способен офицер. Възприел е напълно европейските маниери и стил той въвежда съвременния живот и прави Турция една светска и модерна страна, за което получава името Ататюрк, което значи баща на турците.

През 1913 година Мустафа Кемал пристига в България и е назначен за военен аташе на Турция, защото е знаел и български. Тук той се влюбва в красивата дъщеря на българския генерал Ковачев- Димитрия. За него тя е идеала за жена и по късно той мечтае жените в Турция да придобият нейните маниери и стил. Любовта им е взаимна и той два пъти иска ръката и от баща и но получава отказ и те остават разделени.

След първата световна война Турция е победена и разделена. Талантливия офицер обединява нацията и успява да спаси Турция от пълно разпокъсване. Става министър-председател и президент на Турция. Той забранява ориенталските облекла и модернизира Турция. Въвежда латиницата и прави редица реформи, които изграждат светска Турция.

Бил е винаги голям приятел на България и е пазел добрите спомени от пребиваването си в София. Изгражда и модерна турска армия, която в годините винаги е била гарант на светската власт. Издигането във военната  йерархия е било възможно само след щателно проучван на кандидата за офицер и евентуални зависимости на неговия род и семейство от ислямистките среди. След  осемдесетте години на миналия век това изискване постепенно отпада и в турската армия постепенно израстват офицери с ислямистки възгледи. И след многократните преврати от армията за възстановяване на светските устои тя бе поставена в положение вече да не може да бъде гарант на светската власт. Стигна се до там, че държавен глава на Турция стана ислямиста Ердоган. Той възвръщя Турция в света на фанатичния ислямизъм и потъпква светския и характер. След като армията вече не е гарант на светската държава в обществото остават още много привърженици на европейския стил и начин на живот. Точно заради това се атакува и светското образование като постепенно се правят отстъпи от светските му догми. Целта е тази огромна страна да се превърне отново в ислямистка и фанатична,което я прави реална заплаха за България и за Европа.

Една от най- големите провокации на Ердоган към християнския свят е превръщането на християнската светиня Света София в действаща джамия. Европа не успява да се противопостави твърдо на неговата политика и Ердоган се чувства все по силен. Претенциите са му за водач в ислямския свят. Чрез теорията на неоосманизма Ердоган работи активно за все по нарастващо влияние на Турция в земите, които са били владени от Османската империя. ДПС в България се явява проводник на тези чужди и пагубни за българите интереси. За жалост тази политика волно или неволно получи подкрепа от така наречените нови партии като ИТН, ДБ, МВ и други , които промениха изборния кодекс и направиха възможно неограниченото и безконтролно гласуване от Турция. Там имащите право на глас изселници от България със турско самосъзнание и български паспорти са напълно контролирани от Ердоган и гласуват почти напълно в указаната им посока. Това засилено вмешателство в политиката на нашата страна е срещу интересите на нашата Родина и разби дългогодишните усилия на ВМРО и патриотичните среди в страната.

Затова на днешната дата нека да си припомним за великия турчин Мустафа Кемал Ататюрк и да знаем, че неговите завети за развитие на Турция са единствената политика полезна за българите,  християните и европейците. Нашата държавна политика трябва да бъде ориентирана към възвръщане на светския характер на южната ни съседка, но това може да бъде факт само ако българите осъзнаят тази необходимост и дадат властта на политическа сила с подобни стратегически цели.

Кузо Божинов

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

С името „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ“ ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ тръгват обединени към изборите на 11 юли

Без лидерите в листите новата формация дава заявка за продължаване на твърдата политика в защита на националните интереси. Днес, 20 май 2021 г., трите партии подписаха предизборно споразумение, с което поставиха и началото на обещаното обединение на патриотичния сектор в България. Патриотичната коалиция се обединява около 10 основни принципа. Водещи сред […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703