181 години от рождението на Стефан Караджа

1 0
Read Time:4 Minute, 28 Second

Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа, е е роден на 11 май 1840г. В село Ичме (сега Стефан Караджово) Ямболско. Караджата по майчина линия е потомък на рода Бинбелови от село Факия, род чието развитие можем да проследим в течение на шест века назад. началото му е свързано с легендарния Момчил войвода, за когото турския поет Енвери пише в книгата “Деяния на Умур паша” :
“Всички, които го виждаха, оставаха изумени, всички се удивляваха на неговия величествен вид. Той бе висок колкото двама души, гледан, наподобяваше минаре.”
Баща му Тодор Димов е внук на странджанския големец Никола Узуна, починал през 1817 г. Никола Узуна е един от подбудителите на  Странджанската буна от 1810 г. По материални причини семейството му се пренася през 1844 г. в близкото с. Дюкмен (дн. Леярово), Ямболско, през 1846 г. се прехвърлят в Лудогорието, а през април 1847 г. се настаняват за постоянно в Северна Добруджа, при роднини, преселили се след Руско-турската война от 1828 – 1829 г. Първоначално семейството на Караджата се спира в с. Долно Чамурлии, Бабадагско, където престояло до декември 1847 г. Стефан Димов е нает за селски говедар, а децата му стават телчари. Впоследствие родът на Стефан Димов живее последователно в Бейдауд, Саръюрт, Потур, отново в Долно Чамурлии и накрая, от юни 1854 г. в град Тулча. Там баща му работи като пазвантин, а Стефан е негов помощник.
За известно време Караджата се обучава в обущарският занаят при зет си Никола Станчев. Учи в Тулча, но поради липса на средства напуска училище. Побеждава по време на сватба прочутия турски борец Гаази Плиса. Укрива се известно време, преследван от турците, след което заминава в Румъния през 1862 г. Оттогава започва и неговата революционна дейност.
Откъде идва името му Караджа? Бил с четата си. По пътя минава на кон подпийнало заптие. Войводата казал на момците да го чакат, тихо се промъкнал на подходящо място, скочил и се отзовал на коня зад заптието. Обезоръжил го.А един четник се обърнал към другите:- Хей, видяхте ли как скочи войводата, като „караджа“.На български това означавало – като сърна. Оттогава Стефан войвода вече за всички става Стефан Караджа.
Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която прехвърля на десния бряг на Дунав. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. след разпускането на легията, се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. В началото на лятото на 1868 г. Стефан Караджа и Хаджи Димитър обединяват четите си. Така четата вече не е само чета закрилник. Тя е революционна и излиза на открита въоръжена борба.  На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски.Понеже Караджата бил ранен на много места и по тая причина не можел да върви, то на разположение му бил оставен един турчин, когото той трябвало да възседне,за да го отнесе до в конака. ”Жив ли бях да възседна и турчин ? Сега и да умра, няма да ми останат отворени очите” – казал Караджата, говори преданието. След това, на 12 юли, е отведен в Търново, а по-късно в Русе.
Уловен със 7 рани на кръста, при една битка при Търново. И докараха в кола шеркет с двамина негови другари след него в друг шеркет в1868г. Калпакът му чер с надпис отпред с жълти букви: „Свобода или Смърт“, по риза, със сини платненки; при 7 рани той беше бодър.— из спомените на Филип Симидов, очевидец на събитието.
 Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване.И кой съди Караджата? – Мидхад паша, председател на Държавния съвет на Османската империя! В съда са дошли посланици, консули от други държави – разбунена е съвестта на Европа.
Подложен на многократни разпити, в последните дни от живота си той показва пред врага завидна смелост. Не се побоява да изложи причините и подбудите, които заставят него и другарите му да грабнат оръжие за бой с цяла империя и се превръща във всенароден обвинител на потисниците в България.
Осъден е на смърт чрез обесване. На свещеника, който го изповядва, заръчва : – Много здраве на България!
 На 30 юли 1868 г.“Гордостта на България”, както Захари Стоянов нарича Караджата,  умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.Баба Тонка е запазила черепа на Караджата като светиня. Черепът му се съхранява в Къщата музей „Баба Тонка“ в Русе. Първият надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата-музей на Баба Тонка през януари 2014 г. Въпреки че във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., според надписа на кръста това е станало ден по-рано – на 30 юли 1868 г.

Кажи ми, сестро, де е Караджата? Де е и моята вярна дружина?Кажи ми, пък ми вземи душата, —аз искам, сестро, тук да загина!— Христо Ботев, из баладата „Хаджи Димитър“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

„ Трябва да победим или да умрем – друг избор няма! “Генерал Владимир Вазов

На 14 май 1868 г., в гр. Сопот е роден генерал Владимир Вазов.Той е осмото дете в семейството на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Негови братя са писателят Иван Вазов и генерал Георги Вазов. Баща му е убит през Руско-турската война след което семейството се мести в Стара Загора. След като завършва […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703