На 7 май 1876 г, в Дряновския манастир загива поп Харитон Станчев Халачев.

1 0
Read Time:57 Second

На 7 май 1876 г, в Дряновския манастир загива поп Харитон Станчев Халачев. Български национален герой прочул се Свсъс своя буен и непокорен характер.Включва се дейно в подготовката на Априлското въстание.
При преждевременното избухване на въстанието поп Харитон застава начело на чета от около 200 въстаници от западния район на Търновски революционен окръг. На 29 април 1876 г. край Дряновския манастир четата е изненадана от редовна турска войска и башибозук, които заплашват да обкръжат дружината. Въстаниците се барикадират в манастира и се отбраняват в продължение на 9 дни до 7 май.
На 1 май Поп Харитон остава сляп в резултат на нещастен случай (възпламенява се барутът, докато прави фишеци заедно с игумена на манастира). В последния ден от битката се прощава с четниците, казвайки им:
 „Юнаци мои! Не като баби, но като лъвове се изринете от тая пещ, и който остане жив, да спомня! А мене заведете при входа и аз тамо ще умра, както си мога!“.
 Въстаниците се простили с него, завели го до входа на манастира и се опитали да пробият обръча и да се спасят. Войводата загинал там намушкан от турски щикове.
Поклон!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

181 години от рождението на Хаджи Димитър

Димитър Николов Асенов или по известен като Хаджи Димитър е роден на 10 май 1840 година в Сливен в многобройното семейство на  Никола и Маринка Асенови. Семейството е било заможно, а баща му е бил търговец и майстор на кебета (вълнени халища). На двегодишна възраст пътува с родителите си до гр. Ерусалим, поради което получава […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703