Верка Сидерова- една от най- големите български народни певици

1 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Наричат Верка Сидерова Славея на Добруджа. С красивия си глас тя разнесе по света емблематичните песни на родния край „Лале ли си, зюмбюл ли си“; „Изгряла е месечинка“; „Росен, росен, зелен росен”, „Ситно се ‘оро зави”, „Години, години, усилни години“.

Родена е на 26 април 1926 г. в град Добрич, когато града е владян от румънците. Верка Сидерова посреща българските войски при освобождението на Южна Добруджа и участва във всенародното тържества. Разказва, че народните песни са съхранили българите под чужда власт и са ги запазили от опитите за асимилация. Завършва гимназия в паралелка за изучаване на чужди езици в родния си град. Певческата дарба наследява от своята майка и от баба си, чийто песни научава още като дете. Баба и е обичала много цветята и е вдъхновител на емблематичната песен ,,Лале ли си, зюмбюл ли си,,. По-късно  изпълнява своите песни по световните музикални сцени, превръщайки ги в неизменна част от своя репертоар. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и оттогава е част от колектива на Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. пее в ансамбъла като солистка, в квартети и в триа. Изнасяла е концерти в десетки страни от цял свят. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на Националното радио. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. В репертоара си тя има над 400 песни за Добруджа и още толкова други. Десетилетия работи в Държавния ансамбъл „Филип Кутев”. Издава авторската си книга “Лале ли си – моята автобиография”. Верка Сидерова е носител и на голямата награда “Нестинарка” – за цялостна певческа кариера, на Международния фолклорен фестивал в Бургас. От 2004 г. е почетен гражданин на Добрич. Удостоена е с орден “Стара планина” – първа степен. Понастоящем живее в София.

Много дълбоки и силни са думите на Верка Сидерова: „Аз не съм важна, важни са песните. Те са вечните. Мен може и да ме забравят, но искам и завещавам песните ми да не се забравят. Това е важното – ако си направил нещо, да остане в поколенията. Мисля, че съм била полезна на моя роден край. Пяла съм песните му, ставали са на крака за тях. Аз не мога да се хваля, нека се хвалят песните ми, те да се пеят”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От Панайот Хитов и Филип Тотю до Слави Трифонов, Мая Манолова и компания

На 28 април 1867 г. четата на Панайот Хитов, със знаменосец Васил Левски, преминава Дунав при Тутракан и се насочва към Сливенския балкан. През месец май втора чета, под предводителството на Филип Тотю, навлиза в българските земи през Дунав при Свищов и също се насочва към Стара планина. Според плана двете […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703