Индже Стоян – един от най- великите български войводи

1 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

На 17 юни 1821г. геройски загива в сражение с турци в битката при Скулен, Молдова на река Прут – Стоян, наречен Индже войвода. Един от най-прославените български хайдути. Индже се е отличавал с големи организаторски заложби и смелост. Според предание се е опитал да организира бунт срещу турците в началото на XIX век. Най-значителна негова проява е участието му през 1810г. с Бимбеловци в заговор за основаване на българска самостоятелна държава в Странджа. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821г. като хилядник, заедно с Кара Кольо.
Истинското му име е Стоян. Получава прякора си Индже (от турскиото ince, тънък) вероятно по времето когато е кърджалийски главатар на дружина в Стара планина, по време на феодалните междуособици в Османската империя от края на ХVIII век.
Според някои автори (Боев, 1956) родното село на Индже е Доганджа (днес на територията на Турция, близо до българското село Капитан Андреево).Според друга версия, описана в „Индже еничарина“ (2006г.) от Денис Гийо, Стоян е родом от селата северно от Бакаджика. Според последните проучвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Милчева(1939-2011), Стоян Индже войвода е роден в с. Попово (Папазкьой), община Болярово, от малък останал сирак, майка му се омъжва повторно в Сливен, за това се смята, че той е роден в Сливен. На 7-годишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си заради фигурата си и големите си способности на боец. Включен е във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България убива турския военен ръководител и е избран за главатар.
По-късно се разделя с кърджалийството и повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Байрактар му е бил Кара Кольо Омарчалията. 
През 1806г. заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе. По това време е наричан капитан Индже и Стоян волентир. 
За Индже войвода има различни предания и за него са създадени много народни песни, представящи го като закрилник на българите. Образът на войводата вдъхновява Йордан Йовков за разказа му „Индже“ (1926) от цикъла „Старопланински легенди“.
Индже войвода в литературата:
1. Повестта „Кърджалията“ на А.С. Пушкин 1834г.2. Разказът „Индже“ на Йордан Йовков, 1926г.3. Романът „Индже Войвода“ на Константин Петканов, 1935г.4. Сборникът „Песни за Индже войвода“, съставител Тодор Моллов5. Сборникът „Народни песни за Индже войвода“, Милю Петров6. Стихотворението „Индже“ на Петя Дубарова7. Повестта „Индже“ от Ема Йончева8. „Индже еничарина“ от Денис Гийо.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Годината е 1885 година и възторга от съединението на две части от разпокъсано то Отечество е попарен от вероломното нападение на сърбите.

Годината е 1885 година и възторга от съединението на две части от разпокъсано то Отечество е попарен от вероломното нападение на сърбите. България е във война!В този момент по Дунава към Родината пътува австрийски кораб. Той е пълен с наши студенти, които се завръщат да защитят Отечеството си. Всички бързат за […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703