„Одринъ падна! „

1 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

26 март – Ден на Тракия и 108 години от Одринската епопея


На тази дата България отбелязва подвига на българските воини при превземането на Одринската крепост.

Българското знаме, развято от български войник върху Селим джамия в утрото на 26 март, е символ на победата на българската армия и тържество на вековните копнения на тракийските българи за свобода.
Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на  Балканска война.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.
Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и сломява турската съпротива.
Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество.

 Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.“
По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

 От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Но освен със славната победа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са избити и прогонени от турската армия и башибозук от родните си домове в Одринска Тракия.

Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на област Тракия..

Етническото прочистване е било насочено против над 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват да са 50 000-60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени, като им е заграбено имущество, което днес се изчислява на милиарди долари.

Загасват родните огнища, опустошени, опожарени и облени в кръв за да остане искрата на спомена за един неосъществен блян в сърцата на оцелелите тракийски българи, техните наследници и на всички нас.

Българи! Денят на Тракия е повод за велика  гордост!

Денят на Тракия е повод за неутешима скръб!

Но денят на Тракия е и памет , която никога не трябва да се забравя. Памет за силата на българския дух!

Историята трябва да се помни, за да се взимат поуки от допуснатите грешки и изпуснатите възможности.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

ОБЛАСТЕН КОМИТЕТ НА ВМРО- БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ- ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Кузо Божинов и Димитър Марков в гр. Белово

Кандидатите за народни представители Кузо Божинов и Димитър Марков проведоха срещи с гласоподаватели и раздадоха агитационни материали през последната неделя преди изборите в град Белово.

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703