Каракачанов: Интересът към Българската армия се засили след като започнахме проектите за модернизация

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Става въпрос за добре организирана група, която е под наблюдение от близо 6 месеца. Тя е събирала класифицирана информация, която се предава на чужда държава, най-вероятно срещу възнаграждение. Тук не става въпрос за предпочитания към една или друга държава, а за дейност, която е противоконституционна.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във Варна в петък.

Използвам повода да благодаря на колегите от ДАНС и на „Военното разузнаване“, от което започва началото на тази операция, както и за действията на прокуратурата. Единственото нещо, което ще добавя, извън това, което казва главният прокурор, е, че информацията в основната си част е събирана по отношение на проектите за модернизация и за повишаване на бойните способности на Българската армия. Това означава, че добре сме си свършили работата с проектите за модернизация, след като сме притеснили някой и е счел за необходимо да събира информация, означава, че вършим полезна работа, заяви министърът на отбраната.

В отговор на журналистически въпрос министър Каракачанов поясни, че групата е под наблюдение от края на септември и в изминалия период досега се е работило за установяване на контактите и на връзките между нейните членове.

Една част от хората, които са в тази група, са в пенсионна възраст, бивши служители. Един от тях, както обяви прокуратурата, е нещо като техен ръководител. Той е използвал бившето си служебно положение и познанствата си с тези хора. Някои от тях са работили под негово ръководство или са били под негово обучение. Той се е възползвал, за да придобива или да търси подобна информация. Тепърва досъдебното производство ще изясни дали някой от тази група е работил под заблуда, или съвсем умишлено, но данните към момента показват недвусмислено – организирана група за събиране на класифицирана информация, разясни министър Каракачанов.

Той отбеляза, че отдавна е установено какво е преминавало като обем от информация през тези няколко човека. Двама от тях са действащи на различни нива.

Контролът на контраразузнавателните служби в България никога не е спирал. Това не е първият и единствен случай, в който чужда държава се опитва да събира с разузнавателни средства информация, свързана с нашата национална сигурност, но може би е най-мащабният, посочи министърът на отбраната.

Интересът към Българската армия се засили след като започнахме проектите за модернизация – както към военния ни флот и региона на Черно море, така и към военната ни авиацията. Това е основната база на техния интерес, каза в заключение министър Каракачанов.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Одринъ падна! „

26 март – Ден на Тракия и 108 години от Одринската епопея На тази дата България отбелязва подвига на българските воини при превземането на Одринската крепост. Българското знаме, развято от български войник върху Селим джамия в утрото на 26 март, е символ на победата на българската армия и тържество на вековните […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703