Честита баба Марта!

1 0
Read Time:47 Second

Кандидатите за народни представители от листата на ВМРО в област Пазарджик Ви честитят празника и Ви пожелават много здраве и благополучие!
С листата на ВМРО можете да се запознаете от тук:


Мартеницата е типичен български обреден символ. Закичва се за здраве и дълъг живот, за плодовитост и изобилие. Изработва се от усукани памучен или вълнен конец. Традиционните цветове са бял и червен. Бялото е цвят, символ на чистотата и невинност, на радост, красота.  Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Мартениците се изработват и като Пижо и Пенда. Пижо е червен и се изработва като мъж, а Пенда е бяла и се изработва като жена. Те винаги да заедно като символ на единството в семейството и любовта. Мартениците се носят в България, Македония, части от Албания и Сърбия, Северна Гърция, Румъния и Молдова- навсякъде където е било България и където живеят или са живели българи. Тя е част от българското културно влияние.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стратегът, превзел Одрин

На 2 март 1861 година в Калофер е роден Генерала от пехотата Никола ИвановСтратегът, превзел Одрин Ген. Никола Иванов (в средата най-отпред) с Генералния щаб по време на Балканската война. Вдясно от него е началникът на щаба на Втора армия ген. Никола Жеков. Снимка – lostbulgaria.comВ края на 1912 и началото на […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703