Каракачанов откри нов Център по кибероперации в Морското училище в гр. Варна

1 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

Центрът по кибероперации е уникален по своята същност и доказателство за това, че винаги могат да се правят хубави неща, когато има инициатива от места

Модерен център по кибероперации откри вчера, 14 февруари, във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На церемонията присъства и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи мултифункционалните възможности, с които центърът разполага за обучение на курсантите и студентите и за провеждане на киберучения и тренировки. Той посочи, че се търсят възможности за интегриране на центъра в системата за киберподготовка на НАТО.

Центрът по кибероперации е уникален по своята същност.

Той е доказателство за това, че винаги могат да се правят хубави неща, когато има инициатива от места. Това каза министърът на отбраната.

Не е случайно, че през изминалата година Морското училище в гр. Варна беше на второ място в световните класации на висшите военноморски учебни заведения. То e едно от най-активните с интелигентни, целесъобразни и полезни предложения, за чиято реализация Министерството на отбраната съдейства. Това заяви министър Каракачанов.

Флотилен адмирал Медникаров благодари на министър Каракачанов за подкрепата за развитието на Висшето военноморско училище. Също така го увери, че  ръководството ще създаде максимални условия за качествена подготовка на обучаемите. Той връчи на министъра на отбраната реплика на меча на хан Кубрат.

Този център по кибероперации разполага с четири многофункционални специализирани компютърни лаборатории с общо 52 работни места.

В него са оборудвани лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер и специализиран кабинет за работа с класифицирана информация и криптографски средства, използвани в Министерството на отбраната, Българската армия и НАТО. Центърът разполага и с лекционна зала за провеждане на брифинги по време на компютърно подпомагани киберучения и тренировки с 56 седящи места,  конферентна работна зала с обособени работни места за управление на симулациите при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки; комуникационен център със съответното оборудване за осигуряване на функционирането на информационните системи и системите за киберсигурност на училището.

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се провежда ежедневен учебен процес за осигуряване на специализирани дисциплини, включени в учебните планове на специализациите „Кибероперации“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за курсанти и специалностите „Киберсигурност“ и „Информационни и комуникационни технологии“ за студенти.

Учебният център по кибероперации разполага с технически възможности за провеждането на симулации на различни киберситуации (атаки, инциденти и др.).

Те ще се използват при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки.

При по-голям брой на обучаемите от един екип или на участниците в учения и тренировки е предвидена възможност лабораториите да бъдат обединявани като се премахват преградните стени между тях, да бъде променяна работната им конфигурация като се оформя функционален оперативен център с 48 работни места.

На по-късен етап се предвижда интегрирането на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което ще даде възможност да се провеждат изследвания за влияние на кибератаките върху корабните системи за управление, както и да се провежда квалификационна подготовка на всички категории корабен състав в съответствие с изискванията на Международната морска организация (IMO).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО в защита на семейните ценности и подпомагане на българските деца и семейства

 ВМРО спря ратификацията на Истанбулската конвенция; – ВМРО спра приемането на противосемейната Национална стратегия за детето; – ВМРО измени ЗСУ в полза на семействата и децата и се бори за пълната му отмяна;- ВМРО осигури 70 милиона лева за нови детски градини и ясли и над 30 милиона лева за поемане на такси […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703