ГЕРБ са начело, ВМРО влизат с над 4 процента в парламента.

1 1
Read Time:9 Minute, 32 Second

Най-ново проучване показва кой и с колко ще влезе в парламента. ГЕРБ са начело, ВМРО влизат с над 4 процента.

Премиерът Бойко Борисов е начело, “Има такъв народ” на Слави Трифонов е с неразгърнат потенциал

ГЕРБ и Бойко Борисов са начело по рейтинг, българинът има най-голямо доверие на Европейския съюз, президентството и НАТО, пише „Труд“, позовавайки се на социологическо проучване, проведено от “Сова Харис”.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 26-31 януари 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. 

Активност на вота

Избирателите са объркани

Към момента твърдо решилите да отидат до урните са едва около 2,2 млн. души

По-малко от 2 месеца преди парламентарните избори въпросителните относно техния изход се увеличават. Първият, най-съществен въпрос, касае избирателната активност.

Данните от проведеното проучване показват, че напълно сигурните, че ще гласуват, са намалели до 40% от избирателите.

Това означава, че в момента твърдо решилите да отидат до урните са около 2,2 млн. души. Други 25% (ок. 1,375 млн. души) твърдят, че са в известна степен сигурни, но имат колебания.

Ако всички от последната група гласуват, ще се получи активност, близка до тази на последните парламентарни избори през 2017 г. Ясно е, че това едва ли ще се случи. Интересно е да се изяснят най-важните фактори, които ще оказват влияние на мотивацията за гласуване.

Регистрираме, че около 1/4 от избирателите имат опасения, че гласуването представлява потенциална опасност за тях и могат да се заразят с Ковид-19.

Все пак вероятността за заразяване по време на избори може да се приравни с тази по време на пазаруване на потребителски стоки или използването на градски транспорт – все дейности, които мнозинството от нас извършват ежедневно.

При сегашното ниво на разпространение на заразата можем да предположим, че епидемията няма да окаже пряко влияние върху избирателната активност.

По-съществена роля ще играят други фактори от съдържателно естество. Например това, че според много хора (44% от избирателите) изборите няма да излъчат стабилно управление, което да ни преведе през кризата – както в епидемичен, така и икономически план.

Все повече граждани изпитват трудност при определяне на техния политически представител във властта, което е проблем при легитимността на държавното управление у нас.

Както разбираме от резултатите, 25% от избирателите, гласували на предишните парламентарни избори, имат проблем не толкова с това, за кого да гласуват на 4 април, а с това, дали да гласуват въобще. Този дял представлява около 40% от активните гласоподаватели.

Това прави ситуацията около предстоящите избори неопределена и трудна за прогнозиране. Колебливостта сред толкова голяма група хора и неопределеността за крайния резултат ще направят предизборната борба изключително оспорвана.

От друга страна, това е фактор за повишаване на активността.

Печелившите

ГЕРБ продължава да води стабилно

При ниска избирателна активност предимство получават системните партии

Данните от изследването показват, че към настоящия момент съотношението между основните политически сили се запазва. Различното е наличието на два нови политически субекта с възможност за присъствие в следващия парламент.

От очертаващата се по-ниска избирателна активност предимство получават трите системни партии:

ГЕРБ, БСП и ДПС. И при трите малко над 60% от заявилите, че ще гласуват за тях, са твърдо решили да гласуват.

Разбира се, в оставащата най-съществена част от избирателния процес е възможно всеки един от посочените субекти да постигне по-голяма мобилизация сред привържениците си.

Към момента ГЕРБ се очертава като първа политическа сила с твърде крехка преднина пред БСП. До изборите тази разлика може да се увеличи, но може и да бъде стопена – това ще се реши от аргументите в политическото противопоставяне на двете най-утвърдени партии в страната.

Подкрепата и за двете политически централи може да расте поради факта, че и двете разполагат с резерв от бивши избиратели, които се колебаят дали да ги подкрепят. За ДПС получаваме резултат, близък до този на предишните парламентарни избори.

Знаем обаче, че в нишата на Движението сега няма разцепление. Освен това, част от техния електорат е по-труднодостъпен за анкетьорската мрежа и обикновено в проучванията подкрепата за ДПС е подценена.

Вероятно резултатът за ДПС ще бъде по-висок от регистрирания в изследването, което дава шанс на Движението да закрепи своите позиции като балансьор на българската политическа сцена.

Според получените резултати “Има такъв народ” е четвъртият политически субект, който не би трябвало да има проблеми с прескачането на бариерата за влизане в следващия парламент.

Нещо повече, формацията на Слави Трифонов би могла да получи подкрепа, която да я превърне в решаващ фактор при формирането на бъдещето парламентарно мнозинство.

Засега организацията на шоумена обира протестния вот срещу статуквото чрез пасивна позиция, стоейки встрани от политическите противоборства.

Липсата на пряк контакт с избирателите обаче може да се окаже неблагоприятен фактор в последния етап от предизборната надпревара и значителна част от симпатизантите им да останат в позицията на зрители, вместо на гласоподаватели.

Според регистрираните резултати, към момента още три формации преодоляват избирателния праг от 4% за влизане в парламента:

“Изправи се. БГ” с 4,7 от действителните гласове, ВМРО (4,4%) и Коалиция Демократична България (4,1%). Формацията на Мая Манолова е във възходяща тенденция, което се дължи на присъединяването към нея на Отровното трио, продължаването на идеите на протеста и добрата ѝ колаборация с президентската институция. Бившият омбудсман е много активна, а това винаги е важно в предизборна кампания.

Изненадващо ВМРО решиха да се явят самостоятелно на изборите.

Увереност им вдъхва успешното представяне на изборите за Европейския парламент и равносметката, че успешно са реализирали управленската си програма и са изпълнили предизборните си обещания при влизането в изпълнителната власт.

Политиките, които ВМРО застъпват по македонския въпрос, съвпадат с очакванията на болшинството избиратели.

Тенденцията при “Демократична България” е низходяща. Данните показват, че в момента двете основни формации прескачат бариерата, ако са заедно. Изглежда е налице старият проблем политическите субекти, представляващи градската десница, да имат трудности с намирането на обединителна формула, която да събере на едно място гласовете на техните симпатизанти.

Резултатите открояват поне още шест формации, които могат да регистрират резултат, представляващ интерес от гледна точка на политическо присъствие и на евентуални коалиции.

Най-масово подкрепена от тях е парламентарно представената “Воля” (2,8% от действителните гласове). Следват НФСБ и АБВ с по 1,7%.

Формациите в този спектър губят от появата на новите субекти, най-вече от проекта на Слави Трифонов. От друга страна, те могат да разчитат на това, че разполагат с изградени структури.

“Републиканци за България” имат възходящо развитие, като в момента достигат подкрепа от 1,5% от действителните гласове. Цветан Цветанов се налага като активен критик на Бойко Борисов и не знаем докъде ще стигне в тази роля.

При всички случаи обаче вече има присъствие. Регистрираният резултат за АТАКА е 1,3%, за “Възраждане” – 1,1% от действителните гласове.

Доверието

Премиерът Бойко Борисов е начело

“Има такъв народ” на Слави Трифонов е с неразгърнат потенциал

Показателят “доверие” към политическите партии показва наличието на възможности за нарастване на електоралната им тежест. Прави впечатление големият потенциал на “Има такъв народ”.

Партията на Слави Трифонов получава доверие от всички страни на политическия спектър, вероятно защото още не се е определила и всички я смятат за евентуален съюзник.

Това положение вероятно ще се промени в навечерието на изборите, когато новите политици ще трябва да заявят своите конкретни намерения за ролята си във властта.

Като цяло, всички значими политически играчи имат перспектива да подобрят своя резултат в рамките на предстоящата кампания.

Агенция “Сова Харис” предлага различен показател за измерване на електоралната тежест на личностите, утвърдени на политическата сцена.

Ние не мерим одобрение, а предлагаме да ни бъдат посочени водещите политици. В настоящия момент регистрираме ефекта, който установихме и при първата вълна на Ковид-19 през изминалата пролет – повишаване на значението на личностите, заемащи най-отговорни позиции.

На първо място е поставен премиерът. Отговорността, която той поема в борбата с кризата, и адекватността на решенията му предопределят неговия висок резултат – 49%.

Значително повишение регистрираме и при президента Румен Радев (36,9%), и при лидера на опозицията Корнелия Нинова (30%).

Военният министър Красимир Каракачанов (12,2%), както и лидерите на новите политически субекти Слави Трифонов (11,8%) и Мая Манолова (11,2%) също получават резултати, които показват, че имат водещи позиции в политическото пространство.

Нагласи към институциите

Българинът вярва на ЕС повече от всичко

Имате ли доверие на следните институции?

В настоящето изследване за пореден път регистрираме, че надеждите на българската общественост за просперитет и по-добър живот са свързани с Европейския Съюз.

Нивото на доверие в ЕС (56%) значително надвишава това към българските институции. От вътрешните организации по този показател Президентството традиционно заема първото място с 42% доверие. Следват силовите министерства, отговарящи за реда и сигурността, като МВР (37%) и МО (36,8%).

Доверието към Правителството обичайно се свежда до подкрепата на електоратите на съставляващите го партии (25,6%). При Прокуратурата отбелязваме известно повишение спрямо предишни показатели (18.7% ). В дъното на тази своеобразна класация са Съдът (14,7%) и вече отиващият си Парламент (13,7%).

Ясно е, че на този етап гласуването чрез машини успоредно с гласуването чрез хартиена бюлетина няма да подобри избирателния процес.

Близо една трета (32%) от избирателите планират да се възползват от възможността да гласуват машинно. На тази готовност може да се гледа като на репетиция за цялостното прилагане на машинно гласуване в следващите избори.

Много по-съществено значение за избирателния процес има доверието в честността на изборите. Буди тревога обстоятелството, че 40% от гласоподавателите смятат, че управляващите няма да осигурят условия за честни и демократични избори.

Цялото проучване на „Сова Харис“ по поръчка на „Труд“:

1. ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

 ПРОЦЕНТ
Напълно съм сигурен/ сигурна39,9
В известна степен съм сигурен/ сигурна24,8
Не съм особено сигурен/ сигурна, може да променя решението си11,1
Не съм решил/ решила11,6
Няма да гласувам12,7

2. АКО ДНЕС СЕ ПРОВЕДАТ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ВИЕ ЛИЧНО ЗА КОЯ ПАРТИЯ/ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

 ПРОЦЕНТ
ГЕРБ / СДС17,2
БСП15,8
Има такъв народ9,8
ДПС5,9
Изправи се.БГ3,0
ВМРО2,8
Да, България2,0
Воля1,8
НФСБ1,1
АБВ1,1
Републиканци за България1,0
Атака0,8
Възраждане0,7
ДСБ0,6
Не бих гласувал/а14,0
Не мога да преценя/
Не съм решил/а
22,4

2.1. АКО ДНЕС СЕ ПРОВЕДАТ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ВИЕ ЛИЧНО ЗА КОЯ ПАРТИЯ/ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

(Само действителни гласове)

 ПРОЦЕНТ
ГЕРБ / СДС27,1
БСП24,8
Има такъв народ15,3
ДПС9,3
Изправи се.БГ4,7
ВМРО4,4
Демократична България4,1
Воля2,8
НФСБ1,7
АБВ1,7
Републиканци за България1,5
Атака1,3
Възраждане1,1

3. *СПОРЕД ВАС, КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ КОИ СА ПЕТИМАТА ВОДЕЩИ ПОЛИТИЦИ У НАС? (До 5 имена)

 ПРОЦЕНТ

Бойко Борисов
49,3
Румен Радев36,9
Корнелия Нинова30,0
Красимир Каракачанов12,2
Слави Трифонов11,8
Мая Манолова11,2
Томислав Дончев9,0
Валери Симеонов8,1
Цвета Караянчева5,7
Ахмед Доган5,2
Христо Иванов5,2
Мустафа Карадайъ4,8
Веселин Марешки4,7
Костадин Ангелов4,0
Румен Христов4,0
Деница Сачева2,7
Румен Петков2,7
Цветан Цветанов2,7
Крум Зарков2,2
Илияна Йотова1,7
Даниела Дариткова1,6
Румен Гечев1,2
Татяна Дончева1,2
Йорданка Фандъкова1,0
**Друг9,3
Няма такъв14,7
Не мога да преценя18,6

Забележки:

*Сумата от процентите е по-голяма от 100%, тъй като е посочван повече от един отговор.

**Всеки друг отговор събира по-малко от 1%.

4. CЧИТАТЕ ЛИ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИЗЛЪЧАТ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ НИ ПРОВЕДЕ ПРЕЗ КРИЗАТА?

 ПРОЦЕНТ
Да25,3
Не44,1
Не мога да преценя30,6

5. Имате ли доверие на следните институции?
(
Отговор „Имам доверие“)

 ПРОЦЕНТ
Европейски Съюз56,0
Президентство42,0
НАТО37,3
МВР37,0
Министерство на отбраната36,8
Правителство25,6
Прокуратура18,7
Съд14,7
Парламент13,7

6СПОРЕД ВАС, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ ОСИГУРЯТ ЛИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 04.04.2021?

 ПРОЦЕНТ
Да28,7
Не40,4
Не мога да преценя31,0

7. ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ЛИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ГЛАСУВАТЕ МАШИННО НА 04.04.2021?

 ПРОЦЕНТ
Да32,4
Не45,0
Не мога да преценя22,6

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Красимир Каракачанов: Една пандемия не може да уплаши българските военни спортисти

За мен е чест за поредна година да връчим наградите на най-добрите военни спортисти. Те са плод на усилия и труд във време, в което целият свят е стресиран от вируса Covid-19, а в такива условия не е лесно да се спортува. Това каза днес, 9 февруари, министърът на отбраната Красимир […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703