Владимир Димитров- Майстора

1 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Владимир Димитров – Майстора е роден на 1 февруари 1882 г. в граничното кюстендилско село Фролош, където живее до седемгодишната си възраст. През 1889 г. семейството му се премества в Кюстендил,  където той завършва трети прогимназиален клас. Започва да работи, а през свободното си време непрекъснато рисува – портрети, пейзажи и битови сюжети от близките села.

За първи път негова изложба се организира от група интелектуалци през 1903 г. Изложбата се  посреща с голям интерес. Същата година постъпва в Рисувалното училище в София като нередовен ученик. Негови учители са Жеко Спиридонов, Антон Митов, Иван Мърквичка и др. Работи упорито, участва в конкурси и печели награди. В периода 1908-1909 г. младият творец посещава Москва, Одеса, Петербург и Венеция, където има възможност да се запознае с творбите на големите майстори.

През последните години на обучението си в Рисувалното училище го наричат „Майстора“ поради проявени големи способности. През 1911 г. художникът е назначен за преподавател в гр. Свищов. Премества се в София през 1919 г. и  урежда изложба с художника Никола Георгиев. По-голям успех бележи самостоятелната му изложба през 1922 г., която е посрещната с изключителен интерес като ново явление в българското изобразително изкуство.

Заминава за Рим с 30 тушови рисунки и участва в изложба на римските художници. Там се запознава с американския  ценител Джон Крейг, който откупува творбите му и сключва договор с него за 4 години. През 1924 г. заминава за Ню Йорк, но бързо се завръща в България, за да намери място, където свободно може да работи. Това място е с. Шишковци, където се отдава на творчество по свой избор на теми, образи и сюжети. Участва в изложби на известното дружество „Родно изкуство“, урежда самостоятелни изложби. Пътува до Цариград и Рим. Работи като прогимназиален и гимназиален учител в София. Продължава да живее и твори в с. Шишковци до 1948 г. Следват самостоятелни изложби в София, Белград и изложби в Германия, Италия, САЩ, Китай, Индия, Полша, Белгия.  Владимир Димитров – Майстора умира през 1960 г. в София.

Майстора е един от най-големите и най-самобитните български художници със световна известност. Непрекъснато търси да изрази националния тип на българина в лицето на българския селянин на фона на красотата и плодородието на българската земя. Художникът създава неповторима галерия от образи – олицетворение на жизненост, морална и физическа красота.

Между най-известните му картини са: „Българска мадона“, „Мома от Калотинци“, „Три пеещи жетварки“, „Момиче сред ябълки“, „Белене на платно“ и мн. др. Негови творби се намират в НХГ,  ХГ в Кюстендил и в много градове на страната и в чужбина, в частни сбирки в САЩ и различни европейски градове.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Патриотите от ВМРО в управлението (2017-2020) ПОСТИГНАТОТО

Вкрая на едно управление, което беше белязано с перманентни кризи, е редно представителите на ВМРО да дадем ясен отговор Защо участвахме в него, какво постигнахме и защо не се изкушихме да го напуснем, когато това можеше да донесе политиче­ска полза …….. Цялата книжка можете да изтеглите от линка долу –-

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703