Как ВМРО спаси България от разпокъсване по време на организирания от БКП антидържавен бунт през 1923 година

1 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Да си спомним за събитията от септември 1923 година. След първата световна война България е победена и разорена. Държавата изплаща огромни репарации на победителите от войната, населението е обедняло, а мизерията и отчаянието са обладали цялото общество. В тези смутни времена Европа е потънала в бунтове, раздори и противоречия. В този период сред българите расте недоволството от нищетата. От това недоволство и отчаяние се възползва БКП и подтиква хората към бунт срещу държавата. Комунистическия интернационал под ръководството на Сталин взима решение да се предизвикат революции, които да доведат на власт комунистите в Европа. Тези революции са удавени в кръв и донасят много мъка и страдания на и без това изстрадалите от войната народи.  Комунистите в България се залавят да изпълнят чуждите интереси и организират противодържавен бунт за сваляне от власт правителството на Демократическия сговор. България почти няма армия, а съседите са превъоръжени и само чакат удобен момент за да откъснат нови територии от България.

      За водачи на бунта от СССР са изпратени националните предатели Георги Димитров и Васил Коларов. Предателството им не се изчерпва с противодържавната дейност тогава, но и с множество антибългарски прояви след това. Върха на техния антибългаризъм е когато идват на власт и с нечувани репресии и тормоз принуждават българите от Пиринска Македония да се запишат като македонци и да изучават един измислен език. Имат намерение дори да предадат областта на Югославия.  Истината изисква да споделим, че не всички комунисти са подкрепяли организирането на бунт.

        Подведени и заблудени хиляди отчаяни хора се вдигат на бунт на много места в България. Най- силен е бунта в северозападна България и дори  град Фердинанд(днешно Монтана) е превзет. А Сърбия се готви да използва размириците и да окупира нови български земи.

      В този решителен момент за България освен малобройната армия за спасение на Родината се отзовава и ВМРО. Със своите боеспособни чети тя допринася за ограничаване на бунта и не допуска той да вземе застрашителни за държавата размери.

      Георги Димитров и Васил Коларов още при първите неуспехи бягат в Сърбия и изоставят хората, които са излъгали и повели. Много хора загубват живота си, а противопоставянето води до голямо разделение и омраза в обществото през следващите десетилетия. Когато страната ни попада под комунистическо управление тези събития бяха героизирани от властта и от редица поети, но след промените този мит беше развенчан.

      Днес отново се правят опити тези събития да им се придаде романтизъм и героизъм, било поради невежество или целенасочено. ВМРО както преди, така и сега е патриотична организация и се бори за защита на българщината и е срещу всяко действие, което величае антибългарски прояви.

       Поради тази причина общинския съветник от ВМРО в общински съвет Септемвр, Кузо Божинов се противопостави на решението да бъде тържествено чествана годишнината от септемврийското “въстание“

България над всичко!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

АТАНАС БУРОВ - банкер, политик и общественик

Атанас Буров е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903.Бащата, Димитър Буров, основава през 1895 г. в Русе „Българска търговска банка”. Банката и свързаните с нея предприятия оформят и […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703