ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА СЕМЕЙСТВАТА И ДЕЦАТА

2 0
Read Time:6 Minute, 53 Second

        Уважаеми българи, България изчезва, защото изчезва най- голямото и богатство българите. Българските деца от десетилетия се раждат все по- малко и малко. От много време мисля да споделя нещо с вас, да се опитам да ви мотивирам да изпитате радостта от това да имате много деца в семейството. Искам да ви разкажа, че не е трудно да гледаш деца и щастието е повече от трудностите. А трудностите се преодоляват, когато има разбирателство и единство. Родината има нужда от българчета, защото една прекрасна държава и един уникален народ трябва да продължат да съществуват.

       Но вместо да ви увещавам и агитирам избрах да ви предам моя разговор с една българска многодетна майка. Смятам, той ще е много по въздействащ и силен.

       Ето моя разговор с Диана  Младенова от град Пазарджик. Тя ще ни разкаже за нейното семейство, за нейния съпруг Георги и техните деца.

1.      Кузо Божинов (К.Б.) Каква е визитката на вашето семейство? Как бихте се представили?

Диана Младенова (Д.М.) Като едни от най-щастливите и богати хора. Богати на обич, емоции и усмивки.

2.      (К.Б.): Колко деца имате? Разкажете нещо за тях.

(Д.М.)  Имаме четири деца. Живко на 13 години, Християна на 9 и близначките Галина и Албена на година и половина. Прекрасни деца! Баткото е тенисист, а каката има влечение към музиката и танците. “ Бебки” както ги наричаме вкъщи са най-усмихнатите и лъчезарни малки човечета.

3.      (К.Б.) Как станахте многодетна майка? Било ли е планувано или спонтанно? Имали ли сте такива намерения преди да станете майка и познавали ли сте тогава многодетни семейства?

(Д.М.)  И трите ми бременности са желани и планувани. Често ме питат дали близначките са заченати инвитро.. не, те са нашата най-голяма изненада. Никога няма да забравя сълзите от щастие когато следящия бременността ми лекар каза, че всъщност в мен бият още не едно, а две сърчица. Винаги съм се възхищавала на големите семейства и съм си мечтала за повече от две деца. Моята леля има три и е пример за мен.

4.      (К.Б.) Някой помагали ви в отглеждането на децата? Каква е ролята на таткото при отглеждането?

(Д.М.)  Бабите помагат когато трябва да свършим нещо или просто имаме нужда да прекараме време само двамата. Извън тези моменти се справяме и сами. Таткото е много грижовен, включва се във всички дейности от ежедневието, готви превъзходно. Еднакво добре умее да строи сгради и да сменя памперси 🙂 Общо взето всичко вършим заедно, имаме си и девиз “Само когато го правим заедно, го правим перфектно”

5.      (К.Б.) Какво е отношението на вашите  приятели, познати и роднини към многодетното ви семейство?

(Д.М.)  Всички много ни се радват, подкрепят ни. Дори вдъхновихме наше приятелско семейство и сега очакват третата си рожба.

6.      (К.Б.) Сблъсквали ли сте се с негативно отношение към вашето многодетно семейство?

(Д.М.)  Не, категорично! Даже напротив. Хората се впечатляват, поздравяват ни, усмихват се. Мисля, че има такива, които искат да имат повече деца, но се страхуват да разчупят общоприетата рамка или се притесняват дали биха се справили

7.      (К.Б.) Как се справяте с реда в къщата и намирате ли време за всяко ваше дете?

(Д.М.) Дисциплина и добро планиране на задачите за деня, това е тайната. Реда вкъщи е строго установен, всяко нещо има място, и всеки има задачи съобразени с възрастта му. Например, отговорност на Живко е да обгрижва котарака и изхвърля боклука. Хриси пуска прахосмукачка. Двамата заедно подреждат стаята си. По същия начин ние с таткото споделяме останалите ангажименти в домакинството. Стараем се да отделяме внимание на всяко от децата- помагаме с домашните, разговаряме на теми които ги вълнуват, играем или гледаме заедно филм. Предвид възрастта си, в момента близначките ангажират по-голяма част от времето ни, но успяваме да си организираме чисто мъжки и чисто женски забавления – мъжете ходят за риба, ние с госпожицата се разкрасяваме. Когато децата не страдат от липса на внимание, няма и ревност между тях

8.      (К.Б.) Повечето деца имат много искания и желания, как се справяте с това?

(Д.М.) Разговаряме и стигаме до консенсус изгоден и за двете страни. Много често получават това което искат, но едва след като са положили някакво усилие. Когато искаш, трябва и да даваш. В живота нищо не идва даром, трябва да са подготвени за това.

9.      (К.Б.) Каква трябва да бъде държавната политика към многодетните семейства според вас?

(Д.М.)  Децата са личен, осъзнат избор и задълженията по отглеждането и възпитанието им са наша отговорност. Много многодетни родители смятат, че след като са създали повече деца, държавата е длъжна, едва ли не, да ги издържа. Да, чудесно е да се стимулира раждаемостта в застаряващата ни нация, но това да става по “здравословен” начин. За никой не е тайна, че има случай в които се раждат деца, за да се облагодетелства семейството от помоща на държава, а след това същите тези деца растат в неблагоприятна среда.

10.  (К.Б.) Какво бихте казали на другите хора, които не желаят да имат семейство и деца?

(Д.М.)  Че ще наредят пъзела на живота си, без най-важното парченце, онова в сърцето на цялата картина. В семейството е истинското щастие и смисъл, а децата са благословия

11.  (К.Б.) Харесва ли ви да сте многодетно семейство?

(Д.М.)  Това е риторичен въпрос, нали ?  (К.Б.)Да! 

12.  (К.Б.) Вашето семейство има ли си свои специфични забавления, някакви семейни ритуали и традиции?

(Д.М.)  Да, винаги се храним заедно. Това е времето в което се събираме всички. Обичаме да сме сред приятели, да пътуваме и посещаваме нови места. В почивните дни обикновено сме извън града. В традиция се превърна семейната почивка на море, имаме си любимо място и всяко лято ходим там

13.  (К.Б.) Какви са взаимоотношенията между децата ви?

(Д.М.)  О, много цветни 🙂  От дълбока любов и загриженост, до кавги и сълзи, но това са нормални отношения между братя и сестри, от които се раждат едни от най-цветните детски спомени. Истината е, че немогат един без друг повече от два дни. Щом големите се приберат от училище, първата им работа е да нагушкат малките и да поиграят с тях. Сплотени са.

14.  (К.Б.) Какво най- много желаете да научите вашите деца?

(Д.М.)   На първо място да бъдат Човеци, да бъдат добри, всеотдайни, да умеят да обичат. Да знаят как да се забавляват, да оценяват малките неща. Стараем се да ги научим на сила, смелост и готовност, така, че да минават през предизвикателствата на живота с усмивка. Надяваме се те също да имат големи семейсва и много деца, това ще означава, че сме си свършили работата добре 🙂

15.  (К.Б.) Какво ще кажете за хората, които смятат че е трудно да имат много деца и няма да могат да се справят?

(Д.М.)  Там където има за едно, има и за три или повече. Тук някой ще каже: “ Говорите така, защото сигурно сте добре обезпечени финансово” Всъщност ние сме едно средно статистическо българско семейство, живеем на квартира, съпруга ми работи в строителството, а аз съм в майчинство. Отскоро започнах да се занимавам с ръчноправен, натурален сапун, за да помагам на семейния бюджет. Ако хората проумеят, че деца се гледат не с много пари, а с много любов, сме сигурни, че ще има повече семейства като нас. Родителската обич не се дели с всяко следващо дете, тя се умножава.

Благословени да са всички многодетни семейства!

Благословени да са всички многодетни български майки!

Бог да пази българските семейства и деца!

Кузо Божинов

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Как ВМРО спаси България от разпокъсване по време на организирания от БКП антидържавен бунт през 1923 година

Да си спомним за събитията от септември 1923 година. След първата световна война България е победена и разорена. Държавата изплаща огромни репарации на победителите от войната, населението е обедняло, а мизерията и отчаянието са обладали цялото общество. В тези смутни времена Европа е потънала в бунтове, раздори и противоречия. В този […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703