“Народ, който не храни своята армия, скоро ще му се наложи да храни чужда“ – Наполеон Бонапарт

2 0
Read Time:4 Minute, 9 Second

“Народ, който не храни своята армия, скоро ще му се наложи да храни чужда“ – Наполеон Бонапарт

или защо ВМРО предлага връщане на казармата.


На света има много абсурдни тези, които не приемам, но една от най- безпочвенните, абсурдни и безразсъдни тези е тазата, че нямаме нужда от наборна армия.

Ето и някои от тези твърдения:

• Имали сме виждате ли платена армия и тя ни била достатъчна. Но ако погледнем практиката на повечето страни по света ще видим, че най-разпространената и удачна форма е съчетанието на професионална и наборна армия. Това е така защото колкото и силна и голяма да е професионалната армия в определени ситуации тя не може да бъде достатъчна и боеспособността и мотивацията на значителна част от населението на дадена страна допълват ефекта от професионалнитете войски, а понякога дори имат и решаващо значение за отбраната на съответната държава.

 • Едно от най- “любимите ми“ е твърдението, че съвременния свят е мирен и никой няма да ни нападне. В това твърдение по- странно от липсата му на връзка с действителността е само яростта, с която го защитават някои “разумни“ същества. Много бошуващи конфликти не са далече от България. В близкия изток има непрестанни войни. В Украйна има конфликти. Армения и Азербейджан от десетилетия воюват. В Косово, Босна, Македония, Молдова, Прикавказиет има постоянно тлеещо напрежение. Мюсюлманския свят се радикализира. Устоите на светска Турция са сериозно подкопани. Кървави и изненадващи атентати все по често се срещат по света. Ако това е мир значи някои хора са откровени лъжци или нямат никаква възможност за трезва преценка.

• Някои “специалисти“ пък заявяват, че НАТО ще ни пази. А задават ли си въпроса какво би станало при конфликт между държави в НАТО? Какво би се случило докато пристигнат войските от НАТО? Наистина НАТО е военен съюз за колективна сигурност, но нека да си отговорим какво е отношението към член, който само чака облаги, а не допринася за общата сигурност. Нашите задължения на член на НАТО изискват също да имаме възможно по- добра боева мощ за да сме полезни за себе си и за другите членове.

• Други пък ще рекат: “Малка държава няма нужда от армия“. С два примера ще покажа, че има малки държави със силни и боеспособни армии. Израел е заобиколен от вражески държави, които желаят унищожението му, но благодарение на боестособната си армия никога не е загубил война. Швейцария е в сърцето на Европа и никога не е водила война, но е една от най- милитаризираните страни с всеобща служба и силна армия. Древна мъдрост твърди, че ако желаеш мир трябва да се готвиш за война.

• Следващите “доброжелатели“ заявяват, че нямаме база и старите казарми са разрушени. Това е така поради десетилетия недалновидна политика. Но поради същата тази политика разрушихме много предприятия и производства, които сега бавно започват да се възстановяват. Всеки дълъг път изисква постоянство, усилия  и търпение, това изисква и нашата национална сигурност, а ние сме длъжни да я постигнем в този несигурен свят.

• Цял хор “всезнайковци“ ще заявят: “ Ама защо да даваме пари за армията, вместо да ги използваме за други нужди?“ О неразумнй , защо се опитвате да ни поставяте в риск? Всеки предприемач знае, че каквото и да градиш първо трябва да подсигуриш опазването му . Да направиш силна армия е държавническо решение и то може да се осъществи само от националноотговорни хора. Слава Богу в България мнозинството от хората разбиран необходимостта от изграждането на армията.

• Има и една група, към, която трябва да подходим с внимание и уважение.  Майчиния инстинкт кара всяка майка да гледа с подозрение и недоверие към всичко, което представлява трудност на нейните деца. Никоя гордост обаче не може да се сравни със силата на гордостта и щастието на майката, която вижда своето дете преодоляло трудностите, постигнало успех и изпълнило своя дълг.     

 Казармата несъмнено е изпитание и трудност, но те изграждат характера, а дисциплината , е полезно качество и в цивилния живот. Когато един младеж се научи да преодолява появилите се препятствия, то той ще използва тези качества и в цивилните си занимания. Изградения боец трудно се отказва от целите си и по- лесно ги постига. Дори преминал през неуспех младежът не би се обезсърчил и би се борил отново докато успее защото е придобил мъжка сила. Всеки войн обича всичко родно, а тази отдаденост ще бъде претворена в борба и постижения във всяка житейска сфера.       

 Подготвения в армията човек се справя много по- добре при бедствия, когато трябва да окаже помощ на своите близки или на непознати.      

 От средите на наборната служба много по лесно може да се премине в професионалната. Наборните военнослужещи  ще бъдат предпочитани при започване на работа в държавната администрация и ще бъдат на почит в обществото.       

Както всяко предложение на ВМРО и това е дълбоко патриотично и градивно. То е необходимо за превръщането на нашата Родина в силна, просперираща и още по-добра за нас!     

Скъпи приятели и родолюбци, нека всички да подкрепяме патриотичните идеи и да не се поддаваме на повърхността и безпочвена агитация, която цели да ни направи апатични към всичко родно.     

  България над всичко!

Кузо Божинов- запасен офицер

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съревнование за най патриотичен дом в община Септември

За девета поредна година ВМРО в община Септември проведе съревнованието за избор на най- патриотичен дом в общината. За 2020 година най- патриотичния дом бе домът на семейство Гущерови от село Виноградец. На 24 януари Председателя на общинския комитет на ВМРО Кузо Божинов връчи наградите на победителя и на участниците, при […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703