143 години от Освобождението на Пазарджик от турско робство

1 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

След освобождението на София, руските войски с командир генерал Гурко се насочват към Тракия. Отстъпващата турска войска и башибозук подлагали българското население на избиване, грабежи, палежи и тормоз.

 Генерал Гурко дава заповед за настъпление с пет колони към важния опорен пункт на османската отбранителна полоса – град Пазарджик. Командващия турските войски в Пазарджик Фуад паша бил принуден да се изтегли. Преди да напусне града той поискал по телеграфа разрешение от турската столица да запали града и да избие населението. Когато по телеграфа пристигнало разрешение,  доблестния арменец Ованес Савъджян променил отговора в отрицателен и така спасил българите и техните имоти. По този начин записал още една история в многобройните примери на взаимна помощ между българския и арменския народ.

     На 14 януари предните части на генерал Брок  достигат по левия бряг на Марица до моста на реката. Те влизат в Пазарджик, спасяват от изгаряне моста и потушават бушуващите в града пожари. На 14 януари /2 януари – стар стил/, град Пазарджик е освободен. Скоро след това е подписан договора в Сан Стефано и българската държава възкръсва.

Честит празник пазарджиклии! 

Областния комитет на ВМРО ви честити годишнината от освобождението! Бъдете здрави, помнете героите и пазете свободата си!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от страна на Република Северна Македония

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на територията на Република Северна Македония срещу поругаването на български национален символ. Грозно, долно, брутално и гротескно посегателство срещу българското, поредното доказателство „вадещо очите“ за яростни агресивни антибългарски настроения, подхранвани умишлено. Това заяви […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703