ГЕНЕРАЛ ДАНАИЛ НИКОЛАЕВ-на днешната дата е роден Патриарха на българската войска

1 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Родината иска доблестна и честна служба.“

Роденият на 30.12.1852 г. в Болград – Бесарабия, (днешна Украйна) в семейство на емигранти от Велико Търново Данаил Николаев заслужено носи званието “Патриарх на българската войска”. Прекарва цялото си детство в родния си град и завършва българската гимназия там. Устремен към победи той веднага се записва в Одеското военно училище като юнкер, но любовта, която изпитва към България го кара да подаде своята молба за уволнение и да замине като доброволец в Сръбско-турската война 1876 г. От тук започва неговия живот на военен.

 Започвайки от доброволец със своята отдаденост, Данаил Николаев завоюва чин след чин. През 1876 г. е повишен в подпоручик, а след боевете при Шипка и Шейново през Освободителната война в поручик. Малко след нея той се жени за неговата спътница Радка, с която се запознава на сватбата на неговия приятел Константин Паница. Това не спира неговата военна служба. 

Начело е на бунта от 06 септември 1885 г. в Пловдив, който осигурява осъществяването на Съединението на България. Установявайки контрол над града и отстранявайки правителството и генерал-губернатор Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

След тези смели действия, Николаев е повишен в чин подполковник и е назначен за командир на Източния корпус. А после през ноември 1885 г. след като Сърбия напада България, той със своята войска успява да прехвърли границата и да пренесе боевете към Пирот. След края на войната Данаил Николаев става първият полковник в Българската армия. 

Родолюбието му го тласка да влезе в политиката и става военен съветник на цар Фердинанд. Заради честта си обаче за няколко години той се отказва от тази си позиция в знак на протест, но се връща като инспектор на пехотата. Впоследствие пак е назначен като министър на войната и повишен в чин – генерал на пехотата (най- високото звание по това време в българската армия)

 Данаил Николаев губи единствения си син при извършения от комунистите атентат в църква св. Неделя. 

Голяма чест и признание му се отдава като е избран за кръстник на престолонаследника княз Симеон Търновски през 1937 година. Генерал – лейтенант Данаил Николаев умира на 29.09.1942 година в град Банкя. 

Трябва да помним и почитаме Данаил Николаев.  С неговата силна любов към България , жертвоготовност и отдаденост той заслужено носи прозвището Патриарх на българската войска. 

Вечна слава за героя! 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Честита новата 2021 година българи!

Областния комитет на ВМРО в област Пазарджик с председател Стефан Балабанов честити настъпването на новата година на всички родолюбиви българи! Бъдете здрави и нека новата година да ни носи повече успехи и благоденствие!Нека Господ да ни дава сили на всички  за да работим още по- усърдно за възхода на Родината.

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703