Мария Цветкова: Културата трябва да стане национален приоритет

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет

Повече пари за култура и по-високи заплати на работещите в сектор „Сценични изкуства“, в читалищата, музеите, галериите и библиотеките поискаха народните представители от ВМРО в рамките на държавния бюджет за 2021 г. Така ще покажем, че културата трябва да стане национален приоритет. Това каза за интернет платформата „Ямбол Прес“ Цветкова.

Според народния представител от Ямбол Мария Цветкова „Обединени патриоти“ са успели да постигнат най-важните си обещания. Сред тях са 300 лева минимална пенсия, помощ от държавата за всяко българско дете, 10-годишната давност за дълговете на физически лица, с което се слага край на „дълговото робство“.

Чрез въвеждането на данъчни облекчения за работещите родители успяхме да премахнем социалната несправедливост. Така подкрепа от държавата ще получават само семействата с ниски доходи. Една част от тях са маргинални групи от цигански произход, други са хора, които укриват доходи. А трети са социално слаби семейства.

ВМРО защитава позицията, че подкрепа от държавата трябва да получава всяко българско дете. Ние успяхме да го постигнем чрез въвеждането на семейното подоходно облагане. То бе предложено от народния представител Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО. 

Според данъчните облекчения, които гласувахме за родителите, 450 лв. ще останат в бюджета на семействата с едно дете. 900 лв. – при две деца, 1350 лв. – при три деца.

Така всяко българско семейство с деца ще бъде подпомогнато от държавата.

Семействата с общ доход под 510 лв. на член от семейството ще продължат да получават детски надбавки, които увеличихме. Освен това гласувахме до 300 лв. месечно за дете, останало без място в детските градините, подпомагане или цялостно поемане на таксите, пари за строителство на детски градини. Това обобщи Мария Цветкова.

В изказване от трибуната на Народното събрание депутатът Мария Цветкова заяви, че културните дейци заслужават по-добри и по-достойни възнаграждения. И че е крайно време културата да бъде изведена като национален приоритет.

Сценичните изкуства са сред най-засегнатите от епидемията COVID-19. Заедно с колегите ми от ВМРО настояхме да бъдат увеличени средствата за заплати в сектора.

Тъй като се предвижда те да нараснат с по-малко от 10%. Имайки предвид епидемичната обстановка в страната, която налага ограничаване на публиката в салоните и съответно намалява приходите от билети, смятаме, че е изключително необходима подкрепата от държавния бюджет за театри, опери, филхармонии, оркестри, ансамбли, балет.

Това обясни Мария Цветкова, която е член на Комисията по културата и медиите в парламента.

Според нея е очевидно, че е необходимо да се преосмисли стандартът за финансиране на сценичните изкуства. Тези, които работят в условията на постоянен недостиг на средства. Заплатите в сектора са между 75-80% от средната работна заплата.

Цветкова допълни, че с нейните колеги от ВМРО отстояват мнението, че не само сценичните артисти, а като цяло творците в областта на културата заслужават по-справедлив процент от бюджета. Затова са предложили и увеличение с 11% на средствата за делегираните дейности за общините в областта на културата – за читалища, музеи, библиотеки и галерии.

За съжаление не бяха приети от парламента параметрите, които ние предложихме, но в крайна сметка, се прие бюджета на Министерството на културата за 2021 г. да бъде близо 245 млн.лв., което е с около 28 млн.лв. повече в сравнение с бюджета за тази година.

Гласувахме и 151,1 млн.лв. за бюджетите на общините в областта на културата, като тук увеличението е с 15,1 млн.лв., поясни Цветкова.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна Македония. Истината за нашата обща история няма как да остане скрита. Има много хора, които смятат себе си за част от един и същи народ. Това каза за „Денят ON AIR“ депутатът […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703