ВМРО предлага да има възможност работодателите да дават ваучери за почивка в България

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Промяната касае Закона за туризма и Закона за корпоративното подоходно облагане.

Внесена е като част от пакета предложения към бюджета за 2021-а година.

Издаването на ваучери за почивка се финансира от работодателя по правилата, работещи и към момента за ваучерите за храна.

Съгласно промените, които предлагат депутатите от ВМРО, чрез ваучерите за почивка държавата предоставя възможност за осигуряване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги на територията на Република България. Стойността на ваучерите, давани от работодателя, може да бъде до 50 лева на месец. Цената на туристическата услуга или туристическия пакет над номиналната стойност на ваучера за почивка ще се поема от ползвателя.

Според разпоредбите на новата глава VIа „Ваучери за почивка“ в ЗТ ваучерите не могат да бъдат използвани като разплащателно средство за покупката на храна, хранителни продукти, вино, спиртни напитки, пиво, тютюневи изделия др., както и за замяната им срещу пари.

Издаването на ваучерите за почивка се финансира от работодателя по правилата, работещи и към момента за ваучерите за храна.

Ваучерите за почивка са валидни една година от датата на издаване, като операторът не може да ги преиздава.

Издаването на ваучерите за почивка може да се финансира и от държавата. В тези случаи министърът на туризма възлага издаването на ваучери за почивка въз основа на акт на Министерския съвет. Това пишат в част от мотивите си вносителите.

Припомняме, че именно ВМРО още по време на извънредното положение през март месец изготви пакет от мерки за спасяване на икономиката. Една голяма част от тези мерки касаеха именно туризма, който претърпя най-сериозни щети заради наложените мерки за преодоляване на пандемията. За съжаление не всичко тогава беше прието от мандатоносителите от ГЕРБ. Щетите за сектора и всички прилежащи отрасли са налице. Радваме се, че поне предложената мярка за намаляване на ДДС вече е факт, но тя не е достатъчна. Ето защо за нас е важно в бюджета за 2021 година да бъде заложен механизъм за подпомагане от една страна на българите, работещи на трудов договор. А от друга – на българския туризъм.

С промяната в чл. 59 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. се предлага обща годишна квота за предоставяне на ваучери за почивка в размер на 180 млн. лв. Считаме, че от предложената мярка биха се възползвали около 300 хиляди души.

Като в ситуацията на доста сериозен риск от провал на туристическия сезон, бързи темпове на нарастване на безработицата и опасността от масови фалити на доставчици на туристически услуги, ресторанти, барове и всички, свързани с тях сектори, ваучерите за почивка ще дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации.

А също и стимул за посещение на българските курорти, са другите доводи, изтъкнати във внесените промени.

За нас от ВМРО, по този начин ще бъде постигнат кумулативен ефект като подпомагане на регионалната икономика и потреблението на български продукти. Това ще има и пряк ефект върху икономиката на страната. Чрез използването на тези ваучери ще се увеличи и покупателната способност. А последица от стимулирането на икономиката и възстановяването на работни места. Те пък ще донесат приходи в хазната от данъци и осигуровки.

В тази връзка чрез използването на ваучери за почивка ще се постигне и сигурност, проследимост, прозрачност и контрол на изразходените средства.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всички български деца ще получават подкрепа от държавата. Постигнахме успех

Всички български деца ще получават подкрепа от държавата Вече са факт и разговори между парламентарните групи на ОП и ГЕРБ по темата. Припомняме, че единствената политическа реакция дойде от ВМРО. Тя бе относно оттеглянето на предложението на МС, от страна на депутатите от ГЕРБ, за премахването на подоходния критерий за получаване […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703