Красимир Каракачанов пред НС за преговорите с Македония

0 0
Read Time:4 Minute, 29 Second

Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в РСМ да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на българския национален интерес!

Правителството няма намерение да чупи декларацията на българския парламент. България е за евроинтеграцията на Западните Балкани. Но няма да допусне фалшифициране на историята, няма да допусне погазване на националните интереси.

Това заяви вицепремиерътминистър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов по повод преговорите с Македония. От трибуната на Народното събрание днес той даде информация за срещите и преговорите между двете страни.

Българската позиция се придържа твърдо към договора и рамковата позиция на правителството!

България трябва да отстоява своите исторически права и национални интереси,

категоричен беше в изказването си Каракачанов.

Ето какво каза още вицепремиерът на депутатите:

Натоварен съм от министър-председателя Бойко Борисов да дам разяснение на Народното събрание относно разговорите през последната седмица. Те бяха с представители в РСМ относно позицията на България за членството ѝ в Европейския съюз.

Павителството при разговорите с представители на РСМ се придържа към Договора за приятелство и добросъседство от 1 август 2017 година. Придържа се и към Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., която бе и потвърдена с декларация на Народното събрание.

Ние заявяваме ясно и недвусмислено българската позиция. А тя е, че подкрепяме идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури. Но това не може да стане безусловно, при положение че се нарушават двустранните договори.

На македонското правителство са предлагани няколко варианта на базата на рамковата позиция от миналата година.

В някои медии тенденциозно се появява информация, че българското правителство е притискано. Или ще отстъпи, или е направило недопустими за български национални интереси отстъпки.

Заявявам категорично, че никой не е притискал българското правителство.

От страна на Германия единствено са заявявали, че могат да бъдат посредници и то при необходимост.

Натиск върху българското правителство не е оказван!

По време на преговорите с Македония твърдо бе заявено следното:

Ние сме „за“ членството на Македония в ЕС. Но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява така, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на историческата комисия, така и на решенията ѝ. Решенията според нас са малко на брой, а според македонската страна са много. Въпреки това те не са публични и не се провеждат като част от тяхната държавна политика.

Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата.

Не само от страна на медии, но има и институции, които употребяват същия език на омразата.

Няма никакъв напредък и по отношение на промяна на учебната система,

чрез която се генерира омраза към българския народ.

Няма и развитие по отношение на паметници, които навяват омраза към българския народ.

Има примери от наша страна, включително и за казарми, в които има крайно антибългарски надписи.

Без да се преодолее говорът на омразата,
без ясна ревизия на образователната система,

без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са само исторически спорове за личности,

то няма как България да има друга позиция. А именно, че

няма да бъдем съгласни за насрочване на междуправителствена конференция за започване на преговорите с Македония за ЕС.

България направи достатъчно жестове към Македония. Само в последните три години – след подписването на договора – дадохме съгласие за членство на Македония в НАТО.

Уви управляващите в Скопие смятат, че след като сме отворили вратата един път за НАТО, то България може да бъде притисната. Но ние няма да се съгласим с отмяна на рамковата си позиция от миналата година или декларацията на парламента.

Българското правителство няма никакво намерение да чупи декларацията на българския парламент.

България е парламентарна република.

С г-жа Екатерина Захариева и в сряда участвахме в онлайн конференция, но не стигнахме до пробив. Колегите от Скопие отказват да приемат заложеното в декларацията на НС.

Няма как България да приеме фалшификацията на история. Спорът не е бил за една или друга личност. Не е само за личността на Гоце Делчев. Той е само една от големите личности в българската история, която в последните 80 години е обект на фалшификации. Те са от страна на тогавашната Народна Република Македония и Федеративна Република Македония.

В издания на техния Държавен архив се говори много ясно какъв е езикът. Ясно е какви са тези исторически личности, но те продължават да отричат.

Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в РСМ да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на

българския национален интерес

и за сметка на отнемане на

българската културна идентичност.

Предложили сме реабилитация на всички онези лица, които след 1944 г. са репресирани като българи. Този процес в цяла Източна Европа приключи много отдавна, а в Македония не е започнал.

Уверявам уважаемите народни представители, че българската позиция се придържа твърдо към договора и рамковата позиция на правителството. А позицията е потвърдена от декларация на българския парламент.

По темата Македония трябва да има консенсус в българското общество.

България трябва да отстоява своите исторически права и национални интереси.

Една част от колегите в чужбина не разбират какъв е спорът за Македония. В разговори с много европейски представители са ми задавани въпроси. Те показват, че същността на проблема не е ясна за нашите партньори и техните дипломации. Това е добър знак и е ясно, че не е въпрос на политическа конюнктура, а на отстояване на националния интерес. Чест прави на българските парламентарни партии, че имат достойна позиция в защита на националните интереси.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО: Всяко дете трябва да получава държавна помощ. Категорични сме за това!

Доходният критерий за даване на детски трябва да отпадне. За това настояваме в свое предложение в Бюджет 2021. Всяко дете трябва да получава държавна помощ. От ВМРО сме категорични за това! Правилата, работещи към днешна дата за отпускане на т.нар. помощ за отглеждане на дете, ощетяват голяма част от родителите. За огромно […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703