Неплатежоспособност и добросъвестност са ключовите критерии в законопроекта, казва Богданов

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Законопроектът на ВМРО за неплатежоспособност на физическите лица влиза за разглеждане в парламентарни комисии. Той разписва механизмите за защита на длъжниците и на кредиторите.

Търсим възможност да бъдат защитени интересите и на двете страни – и на задължените лица, и на кредиторите. Това увери пред БНР Красимир Богданов – народен представител от ВМРО.

Появата на законопроекта е много актуална към момента заради задълбочаването на кризата с коронавируса, смята той. Десетки хиляди хора или вече са безработни, или са в риск да останат трайно безработни. Според Богданов сложната ситуация изисква юридическа защита на тези лица.

Неплатежоспособност и добросъвестност са ключовите критерии в законопроекта. 

Ако дадено лице е в невъзможност да обслужва задълженията си в продължение на три месеца, то ще може да подава

заявление за неплатежоспособност.

Документът се подава до районния съд за обявяване в неплатежоспособност. Става дума са задължения към банкови институции, колекторски фирми и други кредитори. След това съдия изпълнител ще описва имуществото и доходите му.

Лицето трябва да има задължения, които

надхвърлят 5 минимални заплати и не надвишават 200 хиляди лева.

В този случай то попада в специален регистър. Регистърът бъде завеждан към Агенцията по вписванията и подлежи на защита. Това обясни Богданов в предаването „Преди всички“.

Лицето ще се поставя под защита за 5 години. Присъствието в този регистър не следва да бъде утежняващо обстоятелство при последващо теглене на кредит. Това е ако лицето вече е изчистило старите си задължения, коментира Красимир Богданов. Той смята, че

банките няма да затегнат режима на отпускане на кредити

след приемането на бъдещия закон.  

Веднага ще се прекратява защитата на хора, предизвикали своята неплатежоспособност с умишлени действия. Това предвиждат още законовите текстове, които ще се обсъждат.

Каквото и законодателство да бъде прието, вероятно някой ще се опита да се възползва от това, заяви депутатът. Затова и подробно се разписват факторите, които категоризират едно лице като недобросъвестен длъжник.

Законодателят не разполага с точна статистика колко са хората, които попадат в категорията засегнати от личен фалит.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: С коминтерновско удряне по масата Македония няма да влезе в ЕС

С коминтерновско удряне по масата Македония няма как да стане член на Европейския съюз. Отношенията със Северна Македония В Скопие някой си въобразява, че България от братски чувства и солидарност ще направи отстъпки. Разчитат и че някой отвън ще натисне България. Това обаче няма да стане. Тази категорична позиция заяви военният министър […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703