127 години борба за българщината!

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

На 23 октомври  1893 г. в град Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев от Ресен, Петър Попарсов от с. Богомила, Велешко, Христо Батанджиев от гр. Гуменджа, Ениджевардарско, Андон Димитров от с. Айватово, Солунско и Дамян Груев от с. Смилево, Битолско – се събират в къщата на Иван Хаджиниколов и провеждат учредителната сбирка на Организацията. За председател е избран д-р Христо Татарчев, а Дамян Груев е секретар и касиер. ВМРО е създадена, като наследник на революционните организации от времето на Раковски, Каравелов, Левски,Ботев и Бенковски. Постепенно в революционната дейност се включват цяла плеяда от велики българи като Гоце Делчев, Пере Тошев, Христо Матов,Гьорче Петров, Тодор Александров, Пейо Яворов, Иван Михайлов и още хиляди други, които са отдали живота си за свободата на Отечеството. Организацията е учредена с първо име Български македоно одрински революционен комитет (БМОРК) и през годините променя няколко пъти наименованието си на ТМОРО, ВМОРО ВМРО.

ВМРО възниква като национално-освободителна организация на българите в Македония и Одринска Тракия, оставени под османска власт с решенията на Берлинския конгрес. Целта, която организацията си поставя е да се бори за свободата на останалите под чужда власт и поробени българи.

Днес ВМРО е най- старата и най- последователната патриотична организация. ВМРО е идеализъм и саможертва!

България е всичко за което се борим!

Да живее България!

Да живее ВМРО!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена – 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е най-мащабното за последните почти 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и около 700 единици техника. То има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703