Откриха паметник на Българщината

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

С официална церемония, Кмета на община Пещера-Йордан Младенов и Председателя на Общинския съвет – Д-р Николай Пенев,  на 17.10.2020г откриха паметник на Българщината в местността „Чековището“  в курортното селище Свети Константин край Пещера в памет на жертвите от османското нашествие и насилственото помохамеданчване.

На това място , край средновековния път за крепостта Цепина, през времето на Първото Българско царство, е имало православен манастир „Св.Св. Константин и Елена“ , който е просъществувал до нахлуването на османските завоеватели. През 1372г, след като превзела Устина, Кричим и Пещера,  една  османска орда се отправила към стария път за Цепина и минавайки покрай манастира го ограбва и разрушава. Спасяват се неколцина монаси.

След време населението на Пещера и околните села съградили отново манастира, но през 1657г., при насилственото помохамеданчване на Чепинските българи, бил напълно разрушен.

Инициатор и автор на проекта е Десислав Христов – историк по професия и по призвание, а  паметника е съграден от златните ръце на Богомил Цветанов, който чрез безвъзмездния си труд е и най-големия дарител.

Финансирането е чрез дарения от граждани, за което родолюбците получаваха книга, разказваща за историята на Летовище Свети Константин. Сред тях, с 300 лева лични средства, е Стефан Балабанов-заместник министър на Вътрешните работи и Председател на Областната организация на ВМРО-БНД.  За реализацията на проекта, Общинската организация на ВМРО-БНД, чрез Председателя – Д-р Пенев дари 1000 лева и дейно участва в предоляването на всички трудности и перипетии.

„Народ без памет е като дърво без корен и въпрос на време е той да изчезне“ каза при откриването Д-р Пенев. „Нека помним и пазим историята си, нека възпитаваме родолюбие, за да  съхраним България такава, каквато я завещаха дедите ни“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия – не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се превърна в поредния обект на атака с яйца и домати от страна на протестиращите в 103-я ден на демонстрациите в столицата. Това предизвика негативни реакции в групата на ВМРО. Доц. д-р Милен Михов – депутат от […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703