Разказ на бай Сандо- родственик на Владо Черноземски

1 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя Владо Черноземски .

Ето и неговия разказ за героя от Марсилия:

–          „Дядо ми Димитър Керин е имал много деца. Било е през 1897 година през жътвено време, когато семейството отивало от село Каменица до нивата си, която била 40 декара. Нивата се намирала местност с чернозем и се наричала „Черната земя”. На нивата имало голям дъб и под него семейството намерило повито дете пеленаче, а на гърдите му имало наниз пендари (златни монети). От там идва неговия псевдоним Черноземски.  Моята майка Величка Керина се пада сестра на Владо Черноземски, но е била около 10 години, когато убиват Владо Черноземски. Когато се разбрало за атентата дядо ми Димитър прочел във вестника и плакал с думите : „Отиде си моето момче”.  Докато бил малък Владо Черноземски един от братята му подговарял на баща си: „тате това дете е момче и като порасне ще има претенции за нашите ниви”, а дядо Димитър отговорил, че ще му купи ниви от неговите пендари и няма да се налага да дели земята на братята си.

По късно Владо Черноземски вече живее в София, където е учел и баща му отива да го види. Вечерта спал на едно легло като сандък и сутринта като дигнал капака видял, че вътре имало пушки, пистолети и други оръжия. Бащата, който бил участвал в първата световна война и получавал пенсия попитал : „сине какви са тези оръжия?”,а Черноземски му отговорил да не го разпитва за това.

Като деец на ВМРО вуйчо ми (Владо Черноземски) често е минавал през гара Сараньово (днес  Септември) и веднъж оставал един куфар на свой познат, като изрично го предупредил да не отваря куфара и го заплашил с убийство. Познатият не спазил обащанието си и отворил куфара, но бил оставен белег за да се разбере дали куфара е отварят. Когато Владо Черноземски си взел куфара и разбрал, че е отварян го прострелял в крака. Когато бях дете този същия човек ми разказваше, че е куц заради моя вуйчо.

Много години след това вече работех като шофьор на Проданов, който беше директор на опитната станция по лозарство и народен представител. Веднъж се наложи  с колата да карам Кимеон Георгиев и той разказа, че още преди 9 септември 1944 година били подготвили капан (засада) за Владо Черноземски в село Ковачевица. Имали информация, че ще мине от там и искали да го заловят или да го убият но не успели.

Когато вуйчо ми тръгнал за Марсилия заедно с хърватите да извършат атентата първоначално е трябвало някой от хърватите да извърши атентата, а другите да го прикриват за да може да се оттегли. Но вуйчо разбира, че те се страхуват и не са готови да се справят и той решава да ги замести. Когато застрелва сръбския крал е трябвало хърватите да хвърлят бомби за да може вуйчо да се изтегли, но те се уплашват и с нищо не му помагат, а го оставят да бъде убит.

Това знам за моя вуйчо Владо Черноземски.”

Всеки разказ и всяка легенда има своето значение и затова го предоставяме на читателите за да си обогатят знанията за Владо Черноземски.

Кузо Божинов – областен организатор на ВМРО в област Пазарджик

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Красимир Каракачанов: Дойде времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската армия

Двата новопридобити военни кораба получиха имената „Струма“ и „Места“ До месец се чака отговор от Локхийд Мартин за следващите 8 Ф-16 Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703