Цар Самуил стожера на българщината

1 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Самуил е най-малкият брат от тъй наречените комитопули: Давид, Мойсей, Арон и Самуил – синове на ”велемощния” комит Никола. След падането на Източна България под византийска власт през 970 г. комитопулите стават фактически управители на България.

През 973-976 г. братята започват военни действия срещу Византия, но още в началото Давид е убит от скитащи власи, а Мойсей загива при обсадата на Сяр. След смъртта на византийския император Йоан Цимисхи през 976 г. от Константинопол избягват пленените синове на цар Петър  Борис ІІ и Роман. На границата цар Борис ІІ е убит погрешка от българските граничари, а Роман благополучно е приет от Самуил и е обявен за български цар. Това показва, че Самуил е спазвал династическия закон и ,въпреки че реално е управлявал страната не си е присвоявал титлата цар докато има живи наследници на българския владетелски род.

Цар Роман  се отдава на църковни дела и управлението на България фактически се извършва от Самуил и Арон.

Още през 977 г. Самуил предприема походи в Тракия, Тесалея и Пелопонес, като освобождава българските земи, проявявайки изключителна упоритост и постоянство. От Лариса пренася мощите на Св. Ахил в специално построената църква на о-в „”Свети Ахил” в Преспанското езеро и превръща Преспа в своя главна резиденция. Така за едно десетилетие Самуил успява да утвърди българската власт в западните части на Балканския полуостров.

Арон, който управлява Средец, влиза в преговори  с новия византийски император Василий ІІ (976-1025) с цел да се предаде на византийците заедно с управляваните от него земи. Преговорите не се увенчават със споразумение, но за тях научава Самуил, който е безкомпромисния защитник на България и не се поколебава да накаже и собствения си брат дръзнал да измени на Родината. По заповед на Самуил Арон е убит заедно с цялото си семейство. Пощаден е само първородният му син Иван Владислав по застъпничеството на самуиловия син Гаврил Радомир. От тук започва една семейна вражда и драма, която продължава няколко поколения и се изразява в убийството на Гаврил Радомир от Иван Владислав и на Петър Делян от Алусиян, които са техни синове. В семейната вражда намира смъртта си и сръбския княз, който е зет на цар Самуил.

С уменията си и смелостта на пълководец Самуил успява да възстанови част от завладените български земи. След смъртта на  цар Роман, когато няма жив наследник на българския владетелски род Самуил се провъзгласява за цар на България.

Следващите години преминават в постоянни битки с Византия. Решителната битка става на 29 юли 1014 г. при с. Ключ в подножието на планината Беласица. Византийците  стигат до българското укрепление и срещат упорита съпротива. Василий ІІ изпраща един отряд по обиколен път да удари българите в гръб. Войските на Самуил са притиснати от две страни. Ромеите успяват да пробият преградите да разгромят защитниците на прохода. Една част от войниците е избита, повечето попадат в плен. Цар Самуил е ранен, но с помощта на своя син Гаврил Радомир се качва на коня си и достига до крепостта Прилеп.

Императорът извършва нечувана жестокост: нарежда да бъдат ослепи 15 000 пленници, като на всеки 100 души оставя по един с едно здраво око – да ги води. За това злодеяние Василий ІІ получава прозвището ”Българоубиец”. Осакатената и изранена  българска войска пристига при своя цар. При ужасния вид на своите войни Самуил получава сърдечен удар и след два дни умира – на 6 октомври 1014 г. Гробът на цар Самуил е открит през 1969 г. в църквата ”Св. Ахил”  на острова със същото име в Преспанското езеро -днес е на гръцка територия.  

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Сиди възмутен: Защо в резолюцията на ЕП за законността в България се говори за хомосексуалисти, македонско малцинство, цигани?!

Защо в резолюцията на Европейския парламент за корупцията и върховенството на закона в България се говори за хомосексуалисти, македонско малцинство, цигани?! Не може вчрез този документ да се караме на България, че е отхвърлила Истанбулската конвенция. Някой обяснява на членове на НС и на МС как да говорят. В същата тази […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703