Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента

Доброволната наборна служба официално бе приета на първо четене с промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, като сега предстои да премине успешно през Комисията по отбрана и на второ четене в Народното събрание.

Това потвърди депутатът от ВМРО Борис Вангелов в студиото на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Популярното наименование е доброволна казарма, но става въпрос за срочна служба в резерва. А защо стигнахме до там – защото политическите партии, които в момента ги няма в реалния живот на страната, а други са опозиция в сегашния парламент – ликвидираха доброволната казарма, в която и аз съм служил. Не са се интересували от последиците, категоричен бе той.

С този закон искаме да попълним намаляващите военно-временни формирования, които намаляват. Това е т.нар. запас, който намалява поради поколенчески и биологични фактори, заяви той.

Малцина знаят, че в Швеция бе възстановена доброволната наборна служба. А във Франция и Германия се говори тя да бъде също възстановена. А държави като Турция, Гърция и Австрия – никога не е премахвана, даже в Австрия ще бъде увеличен броят на постъпващите, сподели Вангелов.

Идеята на ВМРО за доброволната казарма е част от коалиционното споразумение с ГЕРБ. Така че това, че мина на първо четене, е радостно, защото изпълняваме програмата си, категоричен бе депутатът.

Той даде пример с Швеция, Норвегия и Германия, където се работи по подобряване на състоянието на местните армии и е категоричен, че държавността се крепи именно на националната отбрана.

Според Министерството на отбраната срочната служба в доброволния резерв ще струва между 8-9 млн. лв. на година, каза Вангелов.

Има хора, които желаят да служат и да имат войнски умения. Има бонуси за доброволната служба. Ако минете тези 6 месеца обучение, след това ще можете да кандидатствате без конкурс за кадровата служба, каза още той по отношение на привилегиите, които би получил един войник, минал доброволната служба.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО подкрепя арменския народ в борбата му за свобода

Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните  действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския  съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на  държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на  деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в  […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703